Célhoz ér a Holdudvar park projekt

Hírek
Közzétéve:

Több év után célhoz ért a Holdudvar park fejlesztése. Az építkezéssel járó kellemetlenségek után az itt élők remélhetőleg sok örömet lelnek majd a megújult parkban, amely több szempontból is különleges.

A 2015-ben indult közösségi tervezés során a Holdudvar park lakóközössége egy funkcionálisan és arculatában is új parkot álmodott meg, a lakóközösségi igényeknek és a kor esztétikai elvárásainak megfelelően. A park nem attól lesz közösségi, ha közösségi funkciót segítő elemek létesülnek benne, hanem attól, ha egy közösség a magáénak érzi. A TÉR_KÖZ 2016 pályázaton való sikert többek között a közösségi tervezés segítette, hisz ennek révén egy olyan terv született meg, ami kifejezi a park jövőbeni használóinak igényeit. A közösségi tervezés 10 alkalmán lépésről lépésre derült ki, hogy mi az emberek „álomszcenáriója” a park kapcsán, és hogy hogyan éledhet újjá a Holdudvar! A lakossági visszajelzések alapján a park és a szabad zöldfelület önmagában már nem volt elég a szabadidő tartalmas eltöltéséhez. Az itt élők beszéltek arról, hogy egy kulturált, tiszta környezetben szeretnének találkozni egymással, ahol van lehetőség beszélgetni, sportolni, játszani, kutyát sétáltatni, pihenni. Ennek megfelelően számos új funkcióval gazdagodott a park.

A hamarosan befejeződő rehabilitáció mentén a park teljes arculata, stílusa is megújult. A tervezők ragaszkodtak az űrhajós-holdraszállós tematikához, és ehhez igazították a park színvilágát is. A játszótéren főként a szürke és a türkiz színek dominálnak, a csúszdapark az eget hivatott megidézni, ott különféle kék árnyalatokban pompáznak a burkolatok. Több utcabútort – padot, piknikasztalt – találhatunk a parkban, valamint új növények, cserjék, fák kerültek telepítésre. A sűrű, bokros részek az átláthatóság jegyében ritkítva és tisztítva lettek, illetve a balesetveszélyes, valamint más fák növekedését akadályozó fák száma is csökkent, és a növényesítés keretében több mint 50 új fát ültettek el. Növekedett a gyepes részek száma is, több helyen pedig felbontásra került a burkolat, így a zöldfelület aránya nőtt meg. A burkolatok terén az aszfalt mellett megjelent a szórt, stabilizált burkolat, mint járófelület, mely vízáteresztő és környezetbarát. A padok mellett a fa hangsúlyos használatát a központi téren és a tinirészen is továbbvitte a fejlesztés, fa padlózatú színpadot, teraszokat és fa borítású utcabútort is találhatunk a parkban. A természetes anyaghasználat kiemelten fontos volt a tervezők számára, ezt valósították meg a játszótéren is, ahol természetes mászókaként, ülőfelületként sziklatömbök kerültek ki, a játszótéri szabványoknak megfelelően a játékoktól számított, előírt védőtávolságban. A Holdudvar park fejlesztése több mint 700 millió forint ráfordítással, 449 millió forintos fővárosi támogatással valósulhat meg. A TÉR_KÖZ pályázat révén nem csak a parkfejlesztés élvez támogatást, de az ünnepélyes átadó és a park nyitását követő hónapokban a közösségi programok is.

Az ünnepélyes átadás június 22-én, 14 órai kezdettel lesz: ez alkalomból számos program lesz a megújult parkban, mind a tinirészen és a játszótérnél, mind pedig a központi részen.

Cím: 1032 Budapest Ágoston utca

A JÁTSZÓTÉREN ÉS A TINIRÉSZEN
14.00 – 19.00 Mimó és Csipek – Europalánta élményközpontú környezettudatos játszóház
14.00 Aszfaltrajz verseny
14.00 – 16.00 és 16.30 – 17.00 Interaktív kutyás játékok sportkutyák és terápiás kutya részvételével
15.30 – 16.00 Langaléta Garabonciások
16.30 – 17.15 Gulyás László, a vándormuzsikus
17.00 – 19.00 Béla Műhely – Hangszercséplő

SZÍNPADI PROGRAMOK A KÖZPONTI TÉREN
14.30 – 15.30 Palya Bea gyermekkoncert
16.00 ÁTADÓ ÜNNEPSÉG
Beszédet mond: Bús Balázs polgármester, Tarlós István főpolgármester
16.30 – 17.00 Dogdancing show
17.30 – 18.30 Varró Dániel és Molnár György verses, zenés műsora
19.00 – 20.00 Hot Jazz Band koncert

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság