Civil Üzleti Iskolánk nemzetközi színtérre lép – Február 1. a civilek napja Magyarországon

Hírek
Közzétéve:

A civil szervezetek jelenlétükkel, felelősségvállalásukkal komoly társadalmi tevékenységet látnak el, ezáltal rendkívül fontos építőkövei társadalmunknak. Óbuda-Békásmegyeren számos civil kezdeményezés járul hozzá, hogy közösségek épüljenek és egy élhetőbb, zöldebb kerületet építsünk együtt. Február 1. a civilek napja Magyarországon.

A civilek és civil szervezetek munkájának jelentőségét kiemeli: amellett, hogy az élet számos területén tevékenykednek, a lakosság igen széles rétegeit is elérik. Így olyan feladatokat is felvállalnak, amelyek segítik a társadalmi problémák kezelését, hiányzó szolgáltatások pótlását, a közügyek formálását.

Támogatás és együttműködés

Óbuda-Békásmegyer civil társadalmának aktivistái és szervezetei a közösségszervezésben és a helyi érdekképviseletben éppúgy aktív munkát végeznek, mint például a sport, a kultúra, a hagyományőrzés vagy a környezetvédelem területein.

Önkormányzatunk elismeri és számít a helyi civil szervezetek munkájára és együttműködésére, ezért mind a Képviselő-testület döntése alapján egyedileg, mind pályázati úton a kerületben tevékenykedő egyesületek, alapítványok támogatására 2023 évben összesen 282 millió forintot fordított. A pénzforrások biztosítása mellett a civilek számára indított programjaink és tudás átadása is együttműködésünk fontos pillérei.

Átláthatóság és értékteremtés helyben

Önkormányzatunk a szféra támogatására számos módon tesz erőfeszítéseket. Többek között a tavalyi év végén Civil Fórumot tartott Fenntarthatósági, Ifjúsági, Civil és Nemzetiségi Osztályunk szervezésében, amelynek középpontjában a helyi szervezeteknek szóló, pályázatokkal kapcsolatos tájékoztatás, tudásmegosztás állt.

Pályázati portálunkon már elérhetők a 2024-es évi civil pályázatok is, amelyeket önkormányzatunk – figyelemmel a környezeti és társadalmi kihívásokra, valamint a fenntartható fejlődésre, a kerületi közösségek megerősítése érdekében – hirdetett meg civil szervezetek számára. Célunk a környezeti és/vagy a társadalmi fenntarthatóságot szolgáló, a harmadik kerületi lakosokat, közösségeket aktivizáló projektek támogatása.

Civil az üzleti pályán

A civilek számára indított úttörő kezdeményezésünk a Civil Üzleti Iskola, amely célja, hogy elősegítse a kerületben működő civil szervezetek, helyi vállalatok és az önkormányzat közötti együttműködést. A program Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat kezdeményezésére indult útjára még 2022-ben.

Tavaly újabb civil és vállalati szereplők bevonásával folytatódott a program, így 2023-ban 26 civil szervezet kapott gyakorlati tudást a vállalatokkal, intézményekkel való partnerségek kialakításáról. A Civil Üzleti Iskola mozgatórugója az a 17 vállalat, amelyek saját tudásukkal, jó gyakorlataikkal járultak hozzá ahhoz, hogy a civil szervezetek üzleti tudása fejlődjön és hatékonyabban tudjanak kapcsolódni vállalatokhoz.

A Civil Üzleti Iskola további eredménye a tavaly év végén kiadott második civil portfólió. A kiadvány tíz társadalmi, környezetvédelmi célokat megvalósító, vállalatoknak kínált együttműködési javaslatot, szolgáltatást tartalmaz.

A programmal további támogatást adunk a civil szervezetek üzleti működésének jobbításához, ezáltal a gazdasági rentabilitásuk megtartásához.

Civil Üzleti Iskolánk nemzetközi bemutatkozása

A Civil Üzleti Iskola 2022-ben a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok program Társadalmi részvétel kategóriában második helyezést ért el, és a rangos elismerések sorának ezzel még nincs vége. Önkormányzatunk felkérést kapott, hogy az “Aktív városok az EU-ért” című projekt keretében mutassuk be üzleti iskolánkat nemzetközi színtéren, hogy az európai városok számára is követhető jógyakorlattá válhasson.

A nemzetközi program partnerei a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége mellett Kallithea város (Görögország), Xátiva város (Spanyolország, Valencia tartomány), Szlovén Városi Önkormányzatok Országos Szövetsége és Román Megyei Önkormányzatok Szövetsége.

Mindemellett a hazai önkormányzatok figyelmét is felkeltette üzleti iskolánk új szemlélete, társadalmi részvételt bátorító jellege. Így a Budapest XV. kerületének önkormányzata idén januárban szintén elindította az óbudai Civil Üzleti Iskola mintájára a saját programját.

Balázs Lajos-díj a legelhivatottabbaknak

Önkormányzatunk kiemelten fontosnak tekinti, hogy a helyi civil szervezetek támogatása mellett mindazoknak a személyeknek is köszönetet mondjon, akik elkötelezettsége nélkül még a legkiválóbb kezdeményezések sem ölthetnék testet. Ezért is ismerjük el minden évben a Balázs Lajos-díjjal két olyan ember tevékenységét, akik kiemelkedő munkát végeznek civilként a harmadik kerületi polgárokért.

Az Óbuda-békásmegyeri civil híreiről naprakészen tájékozódhatnak honlapunkon: https://civil.obuda.hu/

Köszönjük a kerületben aktív szerepet vállaló civil közösségek erőfeszítéseit, munkájukhoz nagyon sok sikert és örömet kívánunk.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság