Csaknem ezer kékszakáll és babérmeggy talált gazdára – Térítésmentes cserjeakciót hirdettünk

Hírek Zöld iroda Kiemelt hírek
Közzétéve:

Önkormányzatunk térítésmentes őszi cserjeakciót hirdetett, köszönjük, hogy ilyen sokan regisztráltak és vállalták, hogy kertjükben kínai kékszakáll, illetve balkáni babérmeggy csemeték elültetésével is hozzájárulnak kerületünk zöldítéséhez.

A legklímabarátabb kerület cím büszke tulajdonosaként számunkra kiemelt érték természeti kincseink megbecsülése és ápolása, ennek a közös felelősségnek része környezetünk zöldítése is. Így Burján Ferenc, klíma- és környezetvédelmi ügyekért felelős alpolgármester kezdeményezésére Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat cserjeakciót hirdetett, amelynek során a harmadik kerületi lakosok térítésmentesen igényelhettek cserjecsemetéket: kínai kékszakáll és balkáni babérmeggy fajok között választhattak.

Cserjéink a biodiverzitás őrei

A kiválasztott csemetéket az igénylő lakosok a békásmegyeri Csobánka téren vehették át tegnap délután. A kertészkedést kedvelő jelentkezőket Burján Ferenc alpolgármester köszöntötte, majd Borsosné Urbányi Eszter okleveles kertészmérnök, favizsgáló szakmérnök tartott rövid tájékoztatást a cserjék ültetésével és ápolásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

A növények gondozására vonatkozó praktikus tanácsok mellett meg tudhattuk, hogy a virágzó cserjék azontúl, hogy szépítik környezetünket a mikroklímára gyakorolt hatásuk is felbecsülhetetlen. Hiszen hozzájárulnak a diverzitás megőrzéséhez és helyreállításához, a biológiai sokszínűség pedig az élő környezet eredendő és természetes létformája.

Beporzó rovaroknak és énekes madaraknak nyújtanak otthont

A cserjék is – mint a növények többsége – megkötik a szén-dioxidot és oxigént termelnek, valamint kiszűrik a port, mindezzel elősegítve, hogy tisztább levegőt lélegezhessünk be. De nemcsak a felszínen végeznek hasznos munkát, hanem alatta is, mivel gyökereik átjárva, lazítva a talajt, megfelelő életteret biztosítanak az ott élő mikroorganizmusoknak és állatoknak, valamint vizet megkötve más növényeket is nedvességhez juttatnak.

Mindemellett a kínai kékszakáll pompás kék virágai vonzzák a beporzó rovarokat, ezzel nemcsak táplálékot nyújtva számukra, de megfelelő helyet is az áttelelésükhöz. A balkáni babérmeggy pedig remek sövénynövény, és tömött lombozatát az énekesmadarak szívesen használják fészkelő helyül.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság