Csillaghegy anno – helytörténeti kiállításon és időutazáson jártunk

Hírek
Közzétéve:

Noha egyetlen helytörténeti kiállítás bemutatására készültek a Csillaghegyi Közösségi Ház munkatársai, bevallásuk szerint, annyi érdekes és értékes anyagra bukkantak, hogy a felkutatott fényképekből és tárgyakból egy havonta jelentkező, tematikus sorozatot nyújthatnak át az érdeklődőknek. Ennek volt az első epizódja a tegnapi, filmvetítéssel és előadással egybekötött kiállításmegnyitó.

Az esten Liebe Katalin felidézte a Csillaghegy története című könyvének fejezeteit, így többek között megismerhettük a városrész kialakulásának történetét, és azt, hogy milyen is volt itt a mindennapi élet a múlt század elején. És olyan érdekességekre is fény derült, hogy mit jelentettek például az „olajozás” vagy a „kabinugrás” kifejezések az Árpád Forrásfürdőben (az előbbi a fürdővendégek napolajjal való bepermetezését, az utóbbi pedig a szigorúan tilos kabinok tetejéről való vízbe ugrálást.)

Jó volt hallani, hogy a településrész kincsét, a Csillaghegyi Ásványvizet még ma is fogyaszthatjuk. Sőt, meg is kóstolhattuk azt a harmadik kerületi Csillaghegyi Ásványvíz Palackozó üzem jóvoltából.

A kiállítást Schäffer Erzsébet nyitotta meg. A Pro Óbuda díjas újságíró mesélt a bemutatott képekről, és sok-sok személyes csillaghegyi történetet és találkozást idézett fel, amelyek rendszeresen megjelennek írásaiban is.

A kiállításmegnyitó vendégeit dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere szintén köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy minden ilyen alkalom, amely múltunkat és jelenünket összeköti, amelyen a különböző generációk tagjai találkozhatnak és emlékekeit megoszthatják egymással, mindannyink számára igen értékesek.

A kiállítás március 20-ig ingyenesen megtekinthető, ígérjük, a tárlat vendégei végignézve a tablókat, a vitrineket, az enteriőrt és a gyereksarkot, a látogatás után más szemmel fogják járni a csillaghegyi utcákat. És március 20-án Csillaghegyi mesék címmel érkezik is a következő helytörténeti előadás és vetítés, amelyen többe között gondolatban végigsétálunk a 20-as, 30-as,40-es,50-es 60-as évek Mátyás király útján, a Csillaghegyi Közösségi Ház lelkes csapata szeretettel várja az érdeklődőket!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság