Csökkentették a Margit kórház villanyszámláját

Hírek
Közzétéve:

A kórház „A” épületének tetejére hívták meg a sajtó képviselőit és az intézmény dolgozóit a beruházás átadásának bejelentésére. A kormány által a központi költségvetési szervek részére 2016. év szeptemberében meghirdetett KEHOP pályázat alapján 129,26 millió forint támogatásból nyílt lehetősége az egészségügyi intézménynek a megújuló energia hasznosítására, napelemek telepítésére.

A sikeres pályázattal összesen 780 darab napelem felszerelésével 214 kW teljesítményű úgynevezett fotovoltaikus rendszer létesítése valósult meg intézményünkben, amely éves szinten közel 200 ezer kWh villamos energia előállítására képes – mondta el Badacsonyi Szabolcs, a kórház főigazgatója. Hozzátette, a jövő évben további jelentős költségvetési támogatásban részesülhetnek a budapesti kórházak az Egészséges Budapest Program keretében.

Világviszonylatban emelkedik a villamos energia fogyasztás. Erre reagált a kórház a beruházással, melytől a költségek csökkenése mellett a villamos hálózat hatékonyságának növekedése és a hálózat stabilitásának fokozódása is várható.

A Szent Margit Kórház állapota elsődlegesen azért fontos, mert 124 ezer óbudai lakos számára nyújt diagnosztikai és gyógyulási lehetőséget – mondta Bús Balázs, a III. kerület polgármestere. Jelezte, 10 évvel ezelőtt a gyógyító intézmény jövője még meglehetősen ködös volt, noha jelentősége túlmutat a kerület határain, hisz az egész észak-budai régió meghatározó ellátóhelye is. A szakmai munka az itt dolgozó orvosoknak, ápolóknak és a működésért felelős szakembereknek köszönhetően megfelelő, ugyanakkor a tárgyi feltételek nem minden esetben voltak kielégítők.

Emlékeztetett, a „Fogadj örökbe egy helyiséget a Szent Margit Kórházban” elnevezésű civil kezdeményezés, illetve cégek társadalmi felelősségvállalási programja keretében sok millió forintos adomány gyűlt össze a közelmúltban. Megújulhatott a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály, és kisebb állagmegóvó munkákra is sor kerülhetett. Nagyobb volumenű beruházásra azonban csak állami szerepvállalás mellett számíthatott a kórház. A mostani pályázat segítségével napelemek kerülhettek a tetőre, környezetbarát, megújuló energiát szolgáltatva a kórház számára.

A magyar egészségügy évtizedes lemaradását egyszerre nem lehet pótolni. Erről már Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a városrész országgyűlési képviselője szólt. Amikor arról beszélünk, hogy hogyan lehet a kórházak és rendelőintézetek fejlesztését gyorsítani, akkor ilyen beruházásokra kell gondolni. A miniszter emlékeztetett, a napelemes fejlesztés itt nyolc hónapon belül megvalósult, és évi 7,5 millió forintos éves megtakarítást jelent majd a kórház energia kiadásaiban. Figyelmeztetett, csak uniós forrásokra nem lehet a magyar egészségügy jövőjét alapozni, ehhez hazai források bevonására is szükség van. A kormány célja, hogy a gazdaság növekedéséből, a jó pénzügyi helyzetből fakadóan mind az egészségügyi dolgozók bérére, az intézmények eszközállományának megújítására és magára az infrastruktúrára is egyre többet lehessen fordítani.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság