Cukrászat, kávézás, zászlókaszinó – Izgalmas és ingyenes programokkal vár mindenkit 20-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Közzétéve:

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fennállásának 56. évfordulóját ünnepli, így a szokásosnál is színesebb, tartalmasabb programokkal készültek az intézmény munkatársai augusztus 20-ára.

 

Családi programok

 

10:00–15:00 Minka elbújt

Bújócska a múzeumban? Mehet! Na de ki bújt el és ki a hunyó? Családi játékunk során egy bújócskázó műtárgy nyomába eredhetnek kicsik és nagyok. De ki is ez a rejtélyes játszótárs? Fejtsétek meg az üzeneteket, gyűjtsétek össze a nyomokat… a végére talán kiderül!

Helyszín: a múzeum állandó kiállításai, a program a Krúdy-udvarból indul

 

11:00–15:00 A kávézás története – Időutazás a XIX. századi kávé világába

Tudta, hogy Krúdy kedvence a török fekete volt? Ismerje meg, hogyan működik egy múzeumunkban őrzött, XIX. századi kávéfőző. Kávétörténeti utazásunkon Gergely főpincér beavatja a kávézás múltjába, miközben egy izgalmas, szifonos szerkezetben készül a fekete…

Helyszín: Szindbád-udvar

 

11:00–15:00 Zászlómegálló

Zászlóműhely: kézműves program

Zászlóvadász játék: nyomozós játék a múzeum épületében

Zászlókaszinó: kártya- és egyéb társasjátékok (zászlós memóriakártya, színek tornya – „zászlódzsenga”, kvartett, A világ zászlói kártyajáték, Móka és zászlók)

Helyszín: foglalkoztató terem (Zászlóvadász: a múzeum különböző tereiben)

 

Tárlatvezetések

11:00 Jó lesz a bólesz – Zsidó étkezéskultúránk a török hódoltságtól 1945-ig

13:00 Mestersége: grafikus

120 éve született Gönczi Gebhardt Tibor (1902–1994) Munkácsy Mihály-díjas grafikus – Szakmai fortélyok, stílusok, technikák

14:00 Spelter Henrik – Magyarország első aranykoszorús cukrászmestere

Helyszín: időszaki kiállítóterek, a vezetések a kiállítások előterében indulnak

 

16:00–18:00 Ünnepi program a Gerbeaud-teremben

Születésnapi köszöntő

Kiállításmegnyitó: Spelter Henrik – Magyarország első aranykoszorús cukrászmestere

 

A belépés és a programokon való részvétel díjtalan.

 

A Spelter Henrik – Magyarország első aranykoszorús cukrászmestere kiállítás augusztus 20-tól november 20-ig tekinthető meg.

A kiállítás a Spelter Henrik Emlékévhez kapcsolódó program.

Mi a közös az amerikai Ice Caféban, a tatai Spelter-szeletben, a berlini Apfelsein fánkban, az eperjesi Dreifuss-szeletben vagy a párizsi Madeleines parisiennes-ben?

A felsoroltak mindegyike szerepel az egykoron neves, ám mára feledésbe merült magyar cukrász, III. Spelter Henrik gyönyörű, kézzel írt és rajzokkal illusztrált receptgyűjteményében.

E műtárgy köré épülve a Magyar Cukrász Ipartestület, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a tatai Kuny Domokos Múzeum egy közös kiállításban kíván emléket állítani III. Spelter Henrik és a tatai Spelter cukrászdinasztia emlékének.

III. Spelter Henrik munkássága kevéssé ismert fejezete a magyar vendéglátás és gasztronómia történetének, holott példás életútja és az elért eredményei alapján a Spelter névnek a legnevesebb hazai cukrászok panteonjában a helye.

További részletek a kiállításról ITT olvashatók.

Az augusztus 20-i, egész napos rendezvénysorozat további részletei ITT találhatók.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság