Dan Reisinger kiállítás nyílt az Esernyős Galériában

Hírek
Közzétéve:

A szín-preformációk lényege a színekkel való szabad kísérletezés bizonyos szabályok keretein belül, valahogy úgy, ahogyan egy szimfónián belül variálódik egy zenei motívum. A kiállított művek 18 színkombinációra épülnek, melyek szabadsága korlátaik függvényében értelmezhető. Az aranymetszés arányait követő ismétlődésük – legyen szó vízszintes vagy spirális alakzatról – végtelen számú látványbeli lehetőséget eredményez.  A 18 színkombináció minden verziója önálló egység, de egyben alkotórésze egy nagyobb mintázatnak is.

A megnyitón részt vett Yossi Amrani, Izrael Állam budapesti nagykövete, aki beszédében kifejtette, hogy ez a programsorozat hidat épít Budapest és Izrael között. „Az élet ciklusokból és színekből áll, ahogyan az Dan Reisinger munkáiban is megjelenik. A kiállítás a magyar és izraeli kultúrkör sikeres egymásra találásának kitűnő példája.”

Pataki Gábor művészettörténész az alkotóval kapcsolatban kiemelte, Reisinger mindig hagyott átjárókat alkalmazott grafikai tevékenysége és festményei, rajzai, szobrai, muráliái között, a különböző területek kölcsönösen termékenyítették meg egymást. Itt látható művei valóban „szabad játékok”.

Az Izraelben élő, magyar származású művész 1934-ben született a Szerbia területén lévő Magyarkanizsán. Családját a holokauszt idején veszítette el, 1949-ben emigrált Izraelbe, ahol a jeruzsálemi Bezalel Művészeti Akadémián festészetet, szobrászatot és plakáttervezést tanult, majd brüsszeli és londoni művészeti tanulmányok következtek. A világhírű grafikus, festő, szobrász, dizájner munkáival a világ számos pontján találkozhatott a közönség, nevéhez plakátok, grafikai tervek, naptárak, csomagolástervek és logók fűződnek. Izraelben a formatervezés és tervezőgrafika újítójaként tartják számon, első jelentős nemzetközi szakmai sikerét az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás díjnyertes plakátjával aratta. Hazánkban Dan Reisinger a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) címzetes egyetemi tanára, tagja a Magyar Plakát Társaságnak, 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést, 2016-ban a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján Munkaszolgálatosok emlékműve címmel avatták fel a szobrát a Teleki téren.

„Művészi nyomatokból összeállított tárlatom lényege a színek egymásra hatása és bizonyos szabályokon belüli szabad játéka.  Ha néha megszegjük a szabályokat (legyenek azok akár egyéni, vagy társadalmilag elfogadott, egyetemes szabályok), az élet minden területén megfigyelhetjük a kreatív energiák felszabadulását.  A szabadság mindig valamilyen korlátok között értelmezhető.” (Dan Reisinger)

A kiállítás november 12-ig megtekinthető az Esernyős Galériában.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

A lomtalanítás idején a Cseriti ingyenes, gyűjtő szolgáltatását is igénybe vehetjük

Hírek
Közzétéve:

Jól halad a kelet-békásmegyeri parkolófejlesztés

Hírek
Közzétéve:

Július 14. – Hét éve hunyt el Esterházy Péter