Díjnyertes pörköltek készültek a bográcsokban – A második óbudai roma ízek főzőversenyén jártunk

Hírek
Közzétéve:

Az Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat második alkalommal rendezte meg vasárnap a roma ízek főzőversenyét Óbudán, amely programot önkormányzatunk is örömmel támogatott. A családokból, baráti társaságokból, nemzetiségi közösségeinkből álló lelkes csapatok az immár hagyományos versenyen készíttek marhapörköltet.

A megmérettetést vállaló közösségeket, amelyek nem csupán kerületünkből érkeztek, dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Szabó Zsolt Iván, Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és a roma ízek főzőversenyének megálmodója, Sztojka István, Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese köszöntötte. A csapatok ezúttal is bemutathatták, saját, egyedi receptjük alapján ők hogyan készítik el a méltán népszerű, csaknem nemzeti ételünknek számító marhapörköltet.

Bodag is került a gőzölgő falatok mellé

A marhapörkölt alapreceptje ugyan valóban közismert, de szinte minden családban, közösségben, tájegységenként élnek hagyományok az elkészítés módjáról, amelyek egyedivé teszik ezt a remek étket. És valóban változatos receptek alapján rotyogtak az ebédek a főzőversenyen is, ám ami közös volt, hogy valamennyi bográcsból ínycsiklandozó illatok szálltak fel.

Volt csapat, amely héjában főtt krumplival, míg mások friss kenyérrel vagy éppen házi tarhonyával körítették a pörköltet. És nagy örömünkre ismét akadt olyan főzőcsapat is, amely bodagot, azaz cigány lapos kenyeret kínált a gőzölgő kóstoló mellé, mindezek mellett egy bográcsnyi, gazdag babgulyás is várta a vendéglátókat és vendégeket, a cigány nemzetiségi önkormányzatunk jóvoltából.

Tizenöt csapat állt a bográcsok mellé

A szabadlevegőn, csodás napsütésben az Óbudai Szabadidőparkban megtartott főzőkupára cigány nemzetiségi önkormányzatunk biztosította a főzési alapanyagokat, valamint evőeszközkészletet, szalvétát, kéztörlőt, és természetesen egy asztalt, két sörpadot és a tűzifát. Így láthatott a főzésnek a15 csapat, köztük a roma mellett a bolgár, a görög és az örmény kerületi nemzetiségi közösségeket képviselő társaságok.

A nevező csapatok is igen felkészülten érkeztek: hozták a bográcsot, bográcstartó vasat és, természetesen, az egyedi, titkos házi fűszereket a marhapörkölthöz. Végül zsűri döntött az első három helyezettről, a győztes csapatok szép díjakat kaptak, és emellett Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat száz darab élelmiszercsomaggal köszönte meg a résztvevőknek a közreműködést.

Hamarosan ismét találkozunk!

Ugyan volt zsűrizés és díjkiosztás, ám ezen a napon – amelyen roma önkormányzatunk közmeghallgatást is tartott – valóban a részvétel számított, hiszen mindannyian jól éreztük magunkat együtt, és ebben valamennyien egyetértettünk, a főzőcsapatok tagjai, a zsűri képviselői, valamint a kóstoló és igen jóllakó vendégek. Köszönjük a szép napot és a finomabbnál finomabb falatokat!

És máris alig várjuk az Óbudai Nyár rendezvénysorozatunk keretében megrendezésre kerülő nemzetiségi találkozót június 29-én. Amelyre a színes programok, kulturális bemutatók mellett ismét jellegzetes nemzeti ételeiknek kóstolójával készülnek a harmadik kerületi nemzetiségi közösségeink.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság