Döntött a zsűri – Gratulálunk a nyertes mesék szerzőinek!

Hírek
Közzétéve:

Hálásan köszönjük minden harmadik kerületi óvodai dolgozónak, aki mesét írt, és pályaművét beküldte önkormányzatunk meseíró pályázatának keretében.

Egészen magas színvonalú szövegek érkeztek felhívásunkra – amelyeknek az óvodáskorú gyerekek életkori sajátosságait kellett szem előtt tartaniuk –, a zsűri a múlt hét végén hosszas vitát követően tudott csak megegyezni, melyik három mesét hirdessék ki győztesnek.

A zsűri tagjai az olvasás és az értékelés során csak a szövegeket láthatták, a mesék szerzőiről csak a döntést követően szereztek tudomást.

Alább Dóka Péter, a Móra Könyvkiadó főszerkesztőjének szöveges értékelését és gratulációját olvashatják. A nyerteseknek ezúton is szívből gratulálunk!

A szövegeket harmadik kerületi óvodás gyerekek illusztrációjával gyereknapon tesszük közé.

Az óvodapedagógusok között számos kiváló mesemondóval találkoztam, ezért hát kíváncsian és nagy várakozással olvastam a beérkezett pályaműveket. Nem csalódtam, ugyanis még a kevésbé sikerült mesékben is találtam olyan mondatokat, bekezdéseket, amelyek magukkal ragadtak, és napokkal később is eszembe jutottak. Sokféle szándék vezette a szerzőket: akadtak, akik az óvodásokat körülvevő szűkebb világot akarták bemutatni, mások a mesék és népmesék világából merítettek témát, motívumot. Tanító és okító szándékú történettel éppúgy találkoztam, mint olyannal, ami leginkább szórakoztatni és nevettetni akart.

A zsűri – hosszas tanakodás után – a legjobbnak a Sárkányűző Milos című mesét találta, amely váratlan fordulataival, profi történetvezetésével és remek stílusával emelkedett ki a mezőnyből. A második helyezett, A sárga villamos és a galagonyabot olyan különleges, költői hangulatú történet, amely valamennyi pályamű közül a legnagyobb érzelmi hatást gyakorolta a zsűri tagjaira.

A harmadik helyezett, a Prilla vitathatatlanul a legbájosabb beküldött írásmű: üdítően mesél arról, hogy ha megszegünk egy szabályt, abból néha jó is kikerekedhet, hiszen a szabályok időnként sajnos tévhiteken és előítéleteken alapulnak.

A zsűri nevében gratulálok minden nyertesnek, és köszönöm a résztvevőknek, hogy elküldték nekünk meséiket.

Dóka Péter

  • Első helyezett: Sárkányűző Milos – Tripsánszki Éva meséje
  • Második helyezett: A sárga villamos és a galagonyabot – Vágner Réka meséje
  • Harmadik helyezett: Prilla – Mayer Adrien meséje

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság