Egészségnap szombaton a Csillaghegyi Közösségi Házban, ingyenes szűrések a Szent Margit Rendelőintézetben

Hírek
Közzétéve:

A Szent Margit Rendelőintézet égisze alatt működő Óbudai Egészségfejlesztési Iroda (EFI) számos prevenciós programot kínál a harmadik kerületi lakosság számára. A megvalósításban többek között dietetikus, gyógytornász, mentál higiénés szakember és pszichológus is részt vesz. Az EFI által meghirdetett programlehetőségeket a Facebook-oldalukon és a Szent Margit Rendelőintézet honlapján nyomon követhetőek. A Csillaghegyi Közösségi Házban május 25-én, szombaton Egészségnapot tartunk változatos mérésekkel, szűrésekkel. Szeretettel várjuk!

Egészségnapot szervezünk a Csillaghegyi Közösségi Házban (1039 Budapest, Mátyás Király u. 13-15.)! 2024. május 25-én, szombaton szeretettel várunk minden, az egészsége iránt érdeklődő vendéget 9:00 – 13:00 óra között változatos mérésekkel, szűrésekkel:

  • Anyajegyszűrés
  • Vérnyomás mérés
  • BMI mérés
  • Mozgástanácsadás a mérés alapján
  • Táplálkozási tanácsadás az okos tányér ajánlásai alapján
  • Stressz kérdőív
  • Demencia szűrés
  • Masszázs
  • Látásélesség vizsgálat
  • Szájüregi szűrés

A következő szűréseink és programjaink ingyenesek, viszont regisztráció kötelesek, a Szent Margit Rendelőintézet online eseménynaptárán keresztül is tudnak jelentkezni rájuk:

Testösszetétel mérés és elemzés:

A mérés és testösszetétel elemzés 20 percet vesz igénybe. A mérést testösszetétel analizáló készülékkel végezzük, az eljárás gyors és fájdalommentes. A teljes testösszetétel vizsgálatakor a zsír és a lágy szövet tömegét és arányát is mérni tudjuk. A zsír-izom arányának változása pontosan mérhetővé válik a karon, a törzsön és az alsó végtagokon. A vizsgálat nem végezhető terhesség esetén és pacemakerrel.

KEDDENKÉNT 9:20-13:00 között! Helyszín: Szent Margit Rendelőintézet 1032 Budapest Vörösvári út 88-96.

Boka-kar index mérés: 

A Boka-Kar Index (BOSO)egy korszerű, könnyen használható, néhány perc alatt elvégezhető, az orvosi irányelvek által is javasolt vizsgálat, mely átfogó képet ad az érrendszer aktuális egészségi állapotáról. A betegségek túlnyomó többsége -akár 60-75%-tünetmentes is lehet, így azonosításuk csak célzott vizsgálattal (pl.a boka-kar index meghatározásával) lehetséges. Ajánlott a vizsgálat, ha 50 év feletti és egyéb kockázati csoportba is tartozik (cukorbetegség, dohányzás, magas vérnyomás, magas vérzsír értékek, túlsúly, mozgásszegény életmód) vagy családi érintettség is fennáll.

​​​​​​​Helyszín: Szent Margit Rendelőintézet 1032 Budapest Vörösvári út 88-96.

 

Arteriográfos vizsgálat:

 • május 31. 7:00-12:00
 • június 7. 7:00-12:00
 • június 14. 7:00-12:00

Az arteriográfos vizsgálat lényege: a felkaron elhelyezett mandzsettával a mérőműszer olyan jeleket regisztrál, melyek az egész érrendszer állapotát tükrözik, azaz, hogy mennyire egészségesek az erek. A mérést követően a számítógépes program meghatározza, hogy az erek rugalmassága optimális, normális, emelkedett vagy kóros, azaz kiszámítja az úgynevezett „artériás életkort”. Ideális esetben az artériák ily módon meghatározott életkora nem haladja meg a vizsgált személy valódi életkorát.A vizsgálat menete: Az arteriográfos vizsgálat tulajdonképpen olyan, mint egy fekvő helyzetben többször elvégzett vérnyomásmérés. Ezen rövid idő alatt azonban 12 paraméter felvétele történik meg, melyek között szerepelnek a kis- és nagyartériák állapotát mutató értékek is. Ez azért nagyon fontos, mert a hagyományos vérnyomásmérés önmagában nem ad elég információt az erek állapotáról. Mivel a vizsgálat kizárólag vérnyomás- és pulzushullám-görbék méréseiből áll, nem jár semmilyen fájdalommal vagy kellemetlenséggel, teljesen veszélytelen.

Kiknek ajánljuk a szűrővizsgálatot?

40 éves életkor alatt: diagnosztizált cukorbetegség és magas vérnyomás estén
40 és 60 éves kor között: szív-és érrendszeri betegséggel nem diagnosztizált páciensek részére ajánlott. Állapotfelmérés céljából nem javasolt a vizsgálat azoknál, akiknek diagnosztizált érrendszeri problémájuk van, vagy volt, ugyanis ezekben az esetekben az arteriográfos vizsgálat diagnosztikai szempontból nem nyújt többlet információt a kezelő orvos számára.

​​​​​​​Helyszín: Szent Margit Rendelőintézet 1039 Budapest Csobánka tér 6.

Depresszió szűrés:

 • Június 7.
 • Június 28.

A depresszió az egyik leggyakrabban előforduló hangulati zavar. Azonban sajnos, nagyon sokszor nem ismerik fel, illetve Magyarországon gyakori, hogy a depresszióban szenvedők nem kérnek segítséget. Amennyiben úgy érzi, hangulatában negatív irányú változás állt be, például apátia, érzelmi sivárság, bűntudat érzése, súlyos reménytelenség, energiátlanság, nyomottság, szomorúság, kedvetlenség, jelentkezzen depresszió szűrésre.

A szűrés során egy rövid kérdőív segítségével mérjük fel a depresszióra utaló jeleket. A vizsgálatot pszichológus végzi, a végén pedig azonnali visszajelzést ad az eredmények alapján, illetve szükség szerint további ellátás tekintetében tesz javaslatot. A vizsgálat felkészülést nem igényel, amennyiben szükséges olvasó szemüveget hozzanak magukkal.

​​​​​​​Helyszín: Szent Margit Rendelőintézet 1032 Budapest Vörösvári út 88-96.

Demencia szűrés:

 • Június 7.
 • Június 28.

A demencia kifejezés egy gyűjtő fogalom, mely a kognitív képességek, mint pl.: memória, tárgyak megnevezése romlásásával járó betegségekre vonatkozik. Az életkor előrehaladtával előfordulhat, hogy a szellemi frissességben változás áll be, azonban egyes esetekben a probléma hátterében valamilyen betegség áll. 55 éves kor felett prevenciós jelleggel a demencia szűrésen való részvétel évente ajánlott – panaszmentesség esetén is. Minél korábban felismerik a kognitív képességek változását, annál hosszabb tünetmentes időszak várható.

A demencia szűrés során a különböző kognitív funkciók vizsgálata történik. A vizsgálatot pszichológus végzi, a végén pedig azonnali visszajelzést ad az eredmények alapján. A vizsgálat felkészülést nem igényel, amennyiben szükséges olvasó szemüveget hozzanak magukkal.

Helyszín: Szent Margit Rendelőintézet 1032 Budapest Vörösvári út 88-96.

Dohányzás leszokást támogató csoport:

A dohányzás sokakat érintő káros szokás, mely számtalan betegség rizikótényezője. Az Óbudai Egészségfejlesztési Iroda pszichológusa a leszokást támogató csoportot indít júniusban, melyre a maroti.eszter@obudairendelok.hu e-mail címen tudnak jelentkezni, június 10-ig. A program a jelentkezőkkel előre egyeztetett időpontban történik.

​​​​​​​Helyszín: Szent Margit Rendelőintézet 1032 Budapest Vörösvári út 88-96.

Regisztráció nélküli ingyenes programok:

 

Pszichológiai témájú előadások az Óbudai Kulturális Központban (1032 Budapest, San Marco utca 81.):

 • 06.03. 17:00 Mindent a kritikáról – pszichológus szemmel
 • 06.10. 17:00 Tudatos szülőség
 • 06.17. 17:00 Az egészséges párkapcsolat

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság