Egy éve tört ki a háború – Összefogás és segítségnyújtás Óbuda-Békásmegyeren: az elmúlt 12 hónap mérlege

Hírek Aktuális Kiemelt hírek
Közzétéve:

Egy évvel ezelőtt Oroszország megtámadta a szomszédos Ukrajnát, és 2022. február 24-én hajnalban megkezdődött a háború. Pillanatok alatt százezrek élete került veszélybe, és alig néhány hét leforgása alatt tömegek kényszerültek elhagyni az otthonukat, a városukat, a hazájukat. Több ezer ember érkezett Magyarországra, Budapestre is. Sokaknak semmijük sem maradt a bombázások után. A harmadik kerületben élők, az önkormányzati intézmények, a segítő és civil szervezetek munkatársai nagyon sokat tettek azért, hogy minél többeknek tudjunk támogatást és menedéket nyújtani. Alább ezt a munkát próbáljuk nagy vonalakban összefoglalni.

 

Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri Hivatalára egy évvel ezelőtt kikerült az ukrán nemzeti zászló, biztosítva az ukrán embereket és Óbuda-Békásmegyer Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatot, hogy kiállunk mellettük, és elítéljük az agressziót.

A harmadik kerületi óvodai dolgozók példás gyorsasággal, a háború kitörését követő alig két nap alatt időt és energiát nem kímélve szerveztek gyűjtést – az Óbudai Meseerdő Óvoda országos szinten is az elsők között –, hogy a bajba került ukrajnai szülők és gyerekek segítségére siessenek.

Ezt követően elképesztő méretű összefogás és adománygyűjtés vette kezdetét Óbuda-Békásmegyeren.

Néhány hét alatt számos intézmény, óvodák, bölcsődék, iskolák, civil szervezetek és önkormányzati intézmények fogtak össze, hogy tartós élelmiszert, tisztálkodószereket, hálózsákokat, baba- és gyerekholmikat, gyógyszereket és más egészségügyi eszközöket gyűjtsenek és juttassanak el a háború elől elmenekült családoknak. Rengeteg adomány érkezett. A harmadik kerületben élők hónapokon át segítették – és segítik azóta is – nagyvonalú felajánlásaikkal mindazokat, akik otthontalanná és kiszolgáltatottá váltak.

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik az elmúlt évben Óbuda-Békásmegyeren adományaikkal, valamilyen önkéntes tevékenységgel, ingyenes szolgáltatás nyújtásával, hasznos felajánlással (tolmácsolás, tanítás, kísérés, segítségnyújtás lakhatási ügyekben, adományozás, szervezés stb.) támogatták a nálunk tartózkodó, a háború elől elmenekült embereket, családokat.

 

Köszönjük, hogy a harmadik kerületben élők a koronavírus-járvány okozta roppant nehézségek után is össze tudtak fogni, és ilyen erős, egységes közösségként tudtak odaállni a bajbajutottak mellé.

Minden egyes felajánlás, még a legapróbb gesztusok is nagyon sokat számítottak.

A harmadik kerületbe a háború kitörése óta folyamatosan érkeztek családok. Közülük többen csak rövid időt töltöttek nálunk, és mentek is tovább, ám sokan hosszabb ideig tartózkodtak nálunk, vagy azóta is itt élnek. Óbuda-Békásmegyer intézményei és segítő szervezetei több tucat családdal, több száz emberrel kerültek kapcsolatba az elmúlt 12 hónapban.

Alább kiemelten is foglalkozunk néhány olyan harmadik kerületi intézménnyel, segítő szervezettel, amely aktívan részt vállalt – és vállal – a nálunk tartózkodók támogatásában.

Munkatársaik áldozatos munkájáért és erőfeszítéseiért Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, dr. Kiss László polgármester, Óbuda-Békásmegyer Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és az egész harmadik kerületi közösség nevében köszönettel tartozunk.

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER VÉDŐNŐI SZOLGÁLATA

Az intézmény védőnői a háború kitörése óta hazánkba érkezők ellátásában a kezdetektől segítettek. Csatlakoztak a Keleti pályaudvaron, majd a BOK csarnokban létrehozott Gyermeksarokhoz, ahol elsősorban a gyermekekkel érkező menekülteknek igyekeztek segíteni a csecsemők, a gyermekek ellátásához szükséges eszközök (babakocsik, hordozókendők, pelenka, babaruha, stb.) adományok átadásában. Itt összesen 30 alkalommal 35 védőnő vett részt a karitatív feladatokban.

„Ezzel egy időben munkatársaink a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Piroska utcai menekültszálló ügyeletébe is besegítettek összesen hat alkalommal 2022 áprilisában – mondta el Schadek-Bíró Éva intézményvezető. – A BOK Csarnokban a Magyar Karitász munkájához csatlakozva intézményünk védőnői öt alkalommal segítették a tartós élelmiszerek és egyéb adományok osztását.”

A harmadik kerületben tartózkodó kisgyermekes menekült családok ellátásában, az adományok gyűjtésében is aktívan együttműködtek valamennyi kerületi, önkormányzati és civil szervezettel.

„Véleményem szerint egy nagyon jó csapat hatékony összefogással sokat tudott tenni az itt élő menekült családokért. Fontos volt számunkra, hogy mindig a családok egyéni igényei, körülményei alapján találjuk meg az ideális megoldást. A kerületi gyermekorvosokkal együttműködve kiemelt jelentőségű volt a menekült gyermekek – magyarországi védőoltási rend szerinti – védőoltásainak beadása, pótlása, a megfelelő szakorvosi ellátáshoz való segítés is. Az iskolavédőnők – az iskolaorvosokkal közösen – a kerületi oktatási intézményekben lévő menekült gyermekek szűrővizsgálatát, egészségügyi ellátását végzik jelenleg is” – foglalta össze Schadek-Bíró Éva.

ÓBUDAI CSALÁDI TANÁCSADÓ ÉS GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT

A folyamatos adománygyűjtés mellett munkatársaink hétről hétre részt vettek más kerületi segítő szervezetekkel és az illetékes hatóságokkal együttműködve az ukrajnai menekült emberek megsegítésében: az élelmiszergyűjtésben és ‑kiszállításban, a lakhatás megszervezésében, óvoda- és iskolakeresésben, fordítási és tolmácsolási feladatokban, az orvosi vizsgálatok megszervezésében vagy éppen az álláskeresés támogatásában.

A családokkal és szállásadóikkal is folyamatos volt a kapcsolattartás. Az Óbudai Családi Tanácsadó munkatársai több száz főnek nyújtottak támogatást, valamilyen segítséget. Számos

helyszínen látogatták a családokat, ahová rendszeresen szállítottak élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt, tisztálkodó- és tisztítószereket, háztartási eszközöket. A nálunk tartózkodó családokkal folyamatosan egyeztettek munkatársaink, emellett komplex szolgáltatásokat is biztosítottak.

A szociális fodrászatban például szakképzett kolléga hajvágással, szépségápolással segítette helyreállítani a mentális, fizikai egyensúlyt a jelenlegi élethelyzet bizonytalanságában. Az álláskereső csoport információkat, álláslistákat, szakszerű fényképes önéletrajzot biztosított, telefonadományokat gyűjtött az álláskeresők számára, amelyen keresztül elérhetők a magyar hálózatok. A mentálhigiénés csoport pedig pszichológiai és pszichiátriai segítséget biztosított.

„A menekültválság kezelésére teamet hoztunk létre, amelyet rendes munkakörünkön felül látunk el a felmerülő problémák megoldására – mondta el Rudik Sándor, a központ munkatársa.

– A családokkal rendszeres kapcsolatban álltunk, őket változó mennyiségű és összetételű, napi élelmiszer- és zöldség-gyümölcs adományunkból, havi rendszerességű adománycsomaggal, óvodai, bölcsődei, lelki, mentális tanácsadással támogattuk. Karácsonyra élelmiszer- és vegyiáru-csomagot biztosítottunk számunkra.”

Több felnőttnek is sikerült munkát vállalni munkatársaink segítségével, emellett a gyerekek óvodai, iskolai integrációját is aktívan segítették. „Kialakult egy életforma, amelyben az intézményünk biztos igazodási pontnak látszik. A napi élelmiszerek nagy segítséget jelentenek a családoknak, és nagyon hálásak érte. Orvosi ellátás megszervezésében is részt vettünk: időpontegyeztetésekben, szállításban, kísérésben.”

Sokféle helyzetben, számos egyedi probléma kezelésében nyújtottak segítséget nap mint nap – ezek közül a lakhatási gondok megoldása jelentette talán a legnagyobb kihívást, főleg a megnövekedett rezsi miatt.

Napi élelmiszerrel, kenyér-, pékáru-, zöldség- és gyümölcsadománnyal tudtak segíteni a Magyar Élelmiszerbankon keresztül, valamint a Magyar Vöröskereszttel működtek együtt szorosan. Emellett a kerületi oktatási intézményekkel, a Máltai Szeretetszolgálattal, a Jezsuita Menekültszolgálattal, a Magyar Katolikus Karitásszal. „Albérleti támogatáshoz és vásárlási utalványhoz is sikerült juttatni a családokat civil szervezeteken keresztül. Különösen jó kapcsolatot sikerült kialakítanunk a kerületi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal és a Vackor Óvodával. A Magyar–Japán Baráti Társaságtól pedig egy hűtőszekrényt kaptunk adományba” – emelte ki Rudik Sándor.

ESERNYŐS ÓBUDAI KULTURÁLIS ÉS SPORT NONPROFIT KFT.

„Az Esernyős Rozgonyi Piroska utcai vendégházában 2022. március 2. óta biztosítunk szállást az ukrajnai háború elől elmenekült embereknek, családoknak. A szálláshelyen változó létszámban tartózkodtak, kezdetben 12–15 fő, az elmúlt időszakban 9-10 fő – mondta el Halmai Róbert ügyvezető. – Korábban jellemzően váltották egymást, bő fél éve már inkább állandó lakók tartózkodnak a vendégházban. Emellett a Laborc utcában helyet adunk az ukrán nemzetiségi önkormányzat által szervezett napközinek, ahol gyermekek oktatását, foglalkoztatását folytatják 2022 novemberétől.”

ÓBUDAI EGYESÍTETT BÖLCSŐDÉK

Munkatársaik az adománygyűjtésben segítettek sokat, több dolgozójuk pedig önkéntesként

vett részt a menekülteket ellátó helyszíneken. „Minden bölcsődénkben folyamatosan fogadtuk az adományokat, amelyeket azután a Szél utcai központunkban gyűjtöttünk be, majd válogattunk, csoportosítottunk. A gyűjtésbe nemcsak a saját dolgozóink, hanem a szülők és külsősök adományait is befogadtuk” – magyarázta Zelei Ágnes intézményvezető.

Nagyon sok tartós élelmiszert, bébiételt, tápszert, gyermekruhát, pelenkát, tisztálkodási-higiéniai terméket, gyógyszert kaptak adományba. „Ezeket a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának segítségével tudtuk eljuttatni a rászorulóknak, mind az országhatáron belül, mind pedig a határon kívülre, Ukrajnába. Emellett az Óbudai Családi Tanácsadóba is juttatunk adományokat a náluk megjelenő családok részére.”

A kerületben született kisbabáknak és családjaiknak is tudtak segíteni számos, az újszülöttek ellátásához szükséges dologgal. „Bölcsődei férőhelyet a tavalyi év végén egy család kért tőlünk, a kisgyermek 2023 év eleje óta jár az egyik bölcsődénkbe” – mondta el Zelei Ágnes.

MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT – PIROSKA UTCAI ÁTMENETI SZÁLLÁS

„2022. március 5-től április 30-ig tartott nyitva Csillaghegyen a Piroska utca 2. szám alatti átmeneti szállás, az ukrajnai háború elől menekülő, néhány napot Magyarországon töltő egyedülállók, illetve családok részére. Az ingatlant az Aegon Biztosító ajánlotta fel a Szeretetszolgálat részére, amely korábban a cég oktatási központja volt” – tudtuk meg Folmeg Balázs szakmai vezetőtől, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület munkatársától.

Az épületben 27 szoba 54 férőhelye állt rendelkezésre, jellemzően kétágyas, erkélyes, saját fürdőszobás szobákkal. Az oktatási termekből adományraktárakat csináltak, amelyeket felszereltek minden olyan eszközzel, ami a mindennapokhoz szükséges (gyerek- és felnőttruha, cipő, tisztasági termékek, utazáshoz szükséges eszközök, pl. bőröndök, táskák, újszülöttek ellátásához szükséges eszközök). „A gyerekek számára kialakítottunk gyereksarkot is, egy szobát pedig kijelöltünk esetleges karanténszobának, ám ilyen célra végül nem kellett használnunk.” Napi háromszori étkezést biztosítottak az ellátás során.

Fotó: Kovács Bence

„Szorosan együttműködtünk a kezdetben a Keleti pályaudvaron, majd a BOK Csarnokban kialakított fogadóponttal, ahol a Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei fogadták a családokat, igény szerint a szállóra irányítva őket. A szállításban kizárólag önkéntesek vettek részt.” A Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesek reggel 8 órától 22 óráig biztosítottak ügyintézési lehetőséget, éjszaka portaszolgálat működött.

Az átmeneti szálláson nagyrészt az Óbuda-Békásmegyer területén működő „Játszva megelőzni” Program szociális szakemberei dolgoztak. Emellett a Szeretetszolgálat számos intézményéből érkeztek a szabadidejükben munkatársak. „A szállás megnyitásának hírére a Csillaghegyen élő lakóközösség is összeszerveződött, felajánlották a segítségüket szállításban, szabadidő-eltöltés megszervezésében, adományok eljuttatásában” – magyarázta Folmeg Balázs.

A Piroska utcai átmeneti szállás 56 napig tartott nyitva, nagyjából ezer főnek, ezen belül 200 gyermeknek nyújtottak ellátást. A szálláson újszülöttről – egy egészséges kisbabáról – is gondoskodtak, aki az itt-tartózkodás ideje alatt jött világra, a legidősebb lakójuk pedig 82 éves volt. Összesen 120 fő munkatárs és önkéntes vett részt a munkában.

MAGYAR VÖRÖSKERESZT BUDAPEST FŐVÁROSI SZERVEZETE III. KERÜLETI TERÜLET

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet a háború kitörését követően azonnal megkezdte a munkát. Első körben a pályaudvarokon, majd a BOK Csarnokban. A harmadik kerületi kirendeltség 2022 márciusától szoros kapcsolatban állt az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központtal az ukrajnai menekültek ellátásával kapcsolatban. Első körben a Kunigunda útján lévő szállón és a Piroska utcai telephelyen, az ideiglenesen kialakított szálláson tartózkodók ellátásában segítettek. Az év második felében már inkább a tartósan itt maradt családok ellátása lett a fő feladatuk.

„Szervezetünk az év során összesen 36 családot látott el. A regisztrált menekültek minden hónapban egyeztetett időpontban jöhettek élelmiszer-, vegyiáru- és tisztálkodócsomagért. A nemzetközi, illetve a céges adományoknak köszönhetően 141 csomag, összesen 286 kilogramm ruhaadományban részesültek. Az év folyamán összesen közel négymillió forint értékben segélyezett szervezetünk” – mondta el Fodor Andrásné kerületi szervező.

Az Óbudai Családi Tanácsadóval és a Családok Átmeneti Otthonával közösen a kerületben élő, a háború elől elmenekült családok és a bentlakásos intézmény gyermekei részére Mikulás-ünnepséget tartottak. Akik nem tudtak részt venni rajta, azoknak személyesen juttatták el az ajándékcsomagot. A programon összesen 60 gyermek vett rész, illetve szülők és családgondozók.

„Szervezetünk pénzügyi támogatásban csak közvetítés útján tud segíteni egy úgynevezett CASH program keretében, amelyet az IFRC biztosít a családok számára” – tette hozzá Fodor Andrásné.

HINTALOVON GYERMEKJOGI ALAPÍTVÁNY

Együttműködő partnerünk, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársa, Stáhly Kata, a NEMECSEK Program szakmai vezetője kríziskommunikációs workshopot tartott a polgármesteri hivatalban azoknak a munkatársainknak, segítő kollégáknak, akik az ukrajnai háború elől menekülő családokkal, gyermekekkel dolgoznak, vagy érintkeznek velük valamilyen módon a munkájuk során. Emellett az alapítvány többnyelvű, rendkívül hasznos összeállítása nagyon sok fontos kérdést válaszolt meg a hazánkba érkező családok számára.

KÖSZÖNET ÉS ELISMERÉS

Külön köszönet illeti Burján Ferenc alpolgármestert, aki a Főváros, a harmadik kerület és a civil szervezetek közötti kapcsolattartást, rendszeres információcserét segítette, emellett a helyi munkacsoport munkájának koordinálásában is részt vett.

Szavcsuk Irinát, Óbuda-Békásmegyer Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesét áldozatos és fáradhatatlan munkájáért.

Nagy értékű adomány felajánlásáért köszönettel tartozunk az International Organization for Migrationnek (IOM), az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének.

Köszönjük a Peace Builders program megvalósítását a Skool szervezésében a LEGO Csoportnak és a LEGO Foundationnek.

Köszönjük továbbá

  • a Szent Erzsébet Karitász,
  • a Cseriti Pont, Óbuda,
  • a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége,
  • a RÁSE – Rászorultak Megsegítése Alapítvány és
  • a JÓBUDA Közösségi Alapítvány

pótolhatatlan szervezőmunkáját, nagyvonalú adományait és szoros együttműködését.

Az elmúlt 12 hónapban felbecsülhetetlen értékű munkát végeztek.

A háború áldozataira mindig emlékezni fogunk, a szeretteikkel, a családjaikkal együttérzünk, a veszteségeikben osztozunk.

 

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat ezután is minden segítséget megad a háború elől menekülő, rászoruló embereknek és családoknak. Továbbra is elítéljük az agressziót.

 

 

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság