Egy fénykép akkor telik meg élettel, amikor a közönség elé kerül – Augusztus 29. a magyar fotográfia napja

Hírek
Közzétéve:

Vállas Antal matematikus a Magyar Tudós Társaság ülésén 1840. augusztus 29-én bemutatta, hogyan rögzíthető a kép, amelyet látunk, azaz hogyan készíthető akkori nevén dagerrotípia. A kiváló akadémikus nem egészen egy évvel a világ első fotográfiájának születése után állt ki tudós társai elé a hazai fényképezés első sikeres kísérletével. A Dunát a háttérben a királyi várral ábrázolta a kép.

A fényképezés technikája azóta sokat fejlődött, de az eredeti célja, hogy az alkotó és a néző között hidat építsen, mit sem változott. Ahogyan Robert Capa, a magyar származású világhírű fotóművész és -riporter megfogalmazta: „Egy fénykép azért lesz díjazott, mert megmozgatja a szerkesztők képzeletét, és akkor telik meg élettel, amikor a közönség elé kerül.”

A fotózás kultúrájának a harmadik kerületben szép hagyománya van. Az óbudai fotóklubot Kriss Géza fotóművész alapította 52 éve, azzal a szándékkal, hogy lehetőséget teremtsen a kerületben élő amatőr fotósoknak a közös alkotáshoz. A klub hamar népszerűvé vált, és egész Budapest területéről csatlakoztak kiváló fotósok, munkáikkal számos nemzetközi versenyen érnek el helyezéseket.

Amire különösen büszkék vagyunk: az Óbudai Fotóklub Egyesület tagjai évekkel ezelőtt fotóscsoportot indítottak autizmussal élő fiatalok számára. Akik alkotásaikkal már tárlatokon is bemutatkoztak.

Az egyesület alkotóinak műveit pedig a Békásmegyeri Közösségi Házban láthatjuk szeptember 21-től. A fotókiállítás ingyenesen látogatható december 3-ig a közösségi ház nyitvatartási idejében.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság