Egy pofon még belefér? Hol ér véget a fegyelmezés, és hol kezdődik a bántalmazás? – Felmérés

Hírek
Közzétéve:

A gyerekek joga sokféle módon sérülhet, és gyakran sérül is. Minden gyereket megillet az erőszakkal szembeni védelem, mégis a mai napig egymilliárd gyereket ér bántalmazás a világon – írja az alapítvány.

Magyarországon minden 10. gyerek bántalmazás, erőszak áldozatává válik: 2005 óta törvény szerint zéró tolerancia van a bántalmazás minden formájában szemben, mégis széles körében elfogadott a bántalmazás számos formája, a szóbeli bántástól kezdve az úgynevezett „nevelő célzatú” pofonig.

Az erőszaknak sokféle arca van, amit gyakran még felismerni is nehéz, hiszen a körülöttünk lévők tolerálják, vagy akár maguk is alkalmazzák a gyerekekkel szembeni erőszakos viselkedést. Egyáltalán mit nevezünk erőszaknak? Hol ér véget a fegyelmezés, és hol kezdődik a bántalmazás? Kihez fordulhatunk bántalmazás esetén? Mikor és hová kell jelezni? Mi a különbség a jelzés és az árulkodás között?

A kutatás első fázisa egy ONLINE KÉRDŐÍV, amelyben felnőtteket kérdeznek meg a gyerekekkel szembeni bántalmazás formáiról. A kérdőív azt méri fel, hogy a társadalom mit tekint bántalmazásnak, kiket tartanak felelősnek annak kezelésében, vagy tudják-e, hová kell fordulni erőszak esetén. A kérdőív 2021. március 10. és április 30. között tölthető ki, 18 éven felüli felnőttek válaszait várják. A kérdőíves vizsgálat a tavasz folyamán egy gyermekek véleményét feltáró online felméréssel, illetve a részt vevő országok egy-egy helyi közösségében megvalósuló fókuszcsoportos megkérdezésével is kiegészül. A kutatás eredménye az alapítvány weboldalán lesz elérhető.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat hosszú távú együttműködésének a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal része az ingyenes jogsegély és tanácsadás. Ha gyermekvédelemmel, gyermekjogokkal kapcsolatos kérdése van, ha szívesen megvitatna szakemberekkel egy-egy konkrét esetet, problémát, a témában jártas jogász és pszichológus áll rendelkezésre. A következő alkalom: MÁRCIUS 17.

 

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság