Egy polc, ami a magyar-lengyel barátságra emlékeztet

Hírek
Közzétéve:

Kétségtelen tény, hogy ha valahol lengyelek és magyarok összejönnek, akár korábbról ismeretlenek is egymásnak, pillanatok alatt közvetlen légkör és barátian jó hangulat alakul ki közöttük. Erre volt példa az a március 21-ei délután, amikor is a Kolosy téri Civil Házban Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere, valamint a lengyel-magyar barátság hívei jelenlétében Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete felavatta a Civil Ház egy könyvespolcát, amely mostantól a két nép közös történelmét és barátságát bemutató könyveknek ad helyet.

Tizedik alkalommal ünnepli a két nép a Lengyel Magyar Barátság Napját, ami hivatalosan ugyan március 23-án van, de mint mindig, ezúttal is egymást érik az ünnepi események március utolsó heteiben. A Civil Házban megtartott rendezvény közvetlen hangulatának alaphangját már Kovács István történészprofesszor rögtönzött előadása megadta a galériában látható lengyel és magyar közös múlt történelmi alakjairól szóló könyvéből vett illusztrációkból március 15-e alkalmából összeállított kiállításról szóló élménydús előadásával. Az 1848-49-es lengyel légionistákról – akik több, mint négyezren voltak – ilyen részletes és lélekhez szóló előadást máshol nemigen lehet hallani.

Bús Balázs polgármester arra a felismerésre hívta fel a figyelmet, hogy míg más nemzet fiaihoz kezdetben kimért távolságtartással viszonyulunk, addig lengyel barátainkkal szinte azonnal kialakul a közös nevező. Ebben nyilván a hasonló történelmi tapasztalat és a bennünket alakító társadalmi közeg is közrejátszik. Ez a viszony nem csupán két ember kapcsolatára érvényes, hanem a két ország közötti viszonyra is. A közelmúltban járt hazánkban a Lengyel Köztársaság elnöke, akinek tiszteletére a budapesti hidakon lengyel és magyar zászlók lobogtak, ami a több évszázados sorsközösséget idézte. Köszöntő beszédében a polgármester a lengyel kultúrával, irodalommal kapcsolatos személyes élményeit is megosztotta a közönséggel, majd két saját könyvével járult hozzá a két nép barátságát reprezentáló könyvespolchoz.

civil ház lengyel program 2016.03.21 (28)

Roman Kowalski nagykövet polcavató beszédében ugyancsak kitért a lengyel államelnök minapi magyarországi látogatására, amely nem csak a két ország hivatalos ügyeinek intézéséről szólt, hanem a március 23-ai Lengyel-Magyar Barátság Napjának megünnepléséről is. A látogatást azonban azzal kezdte az államelnök, hogy Óbudára jött, hogy virágot helyezzen el és gyertyát gyújtson a Katyni Mártírok Emlékművénél. Ez azért is fontos, mert kevés olyan hely van a világon, illetve ez az egyetlen Közép-Kelet-Európában is, amely a katyni traumatikus történelmi pillanatra emlékezik. Roman Kowalski köszönetét fejezte ki ezúttal is Bús Balázs polgármesternek ennek a történelmi helynek a kitalálásáért és megvalósításáért, amiben a nagykövetség csak segíteni tudott.

Roman Kowalski a beszédeket követően közvetlen hangú beszélgetésen vett részt, amelyet Kovács Orsolya Zsuzsanna polonista vezetett. A nagykövet a két nép közötti gazdasági és kulturális kapcsolat méltatása mellett a két ország közötti autós és vasúti közlekedés még mindig nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet, miközben a repülőjáratok immár sűrű közlekedését is megemlítette. Bátorította a magyarokat általában, de a fiatalokat különösen, hogy utazzanak Lengyelországnak nem csak a közel eső részeibe, hanem az északi területeire is, mert ott szintén sok kulturális és művészeti érdekességre lelnek. A fiatalok ilyen irányú kapcsolatteremtésére 60 millió eurós program indult.

civil ház lengyel program 2016.03.21 (19)

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság