Egyetért-e azzal, hogy a kormány elvegye a Szent Margit Szakrendelőt az önkormányzattól? – Indul a III. kerületi konzultáció

Hírek Kiemelt hírek
Közzétéve:

Valljuk, az Óbuda-Békásmegyer számára fontos kérdésekben az itt élők álláspontjának megismerése nélkül sem az önkormányzat, sem a kormány nem hozhat jó döntést. A most induló kerületi konzultációnk során hat témában várjuk az önök véleményét. Ezúttal az első, a harmadik kerületi Szent Margit Szakrendelőt érintő kérdéssel foglalkozunk részletesen.

Egyetért-e azzal, hogy a kormány elvegye a Szent Margit Szakrendelőt az önkormányzattól? Ez kerületi konzultációnk első kérdése, amelyben arra várunk választ, hogy önök szerint mi a helyes, felelős döntés harmadik kerületi szakrendelőnk sorsát illetően.

A védőnői szolgálatot már államosították

Az előzményekről azt érdemes tudni, hogy a kormány korábban nyíltan, az utóbbi hónapokban pedig a nyilvánosság kizárásával készíti elő a kerületi szakrendelők államosítását. Tehát mind az érintett lakosok, mind az érintett önkormányzatok megkérdezése és tájékoztatása nélkül teszi ezt.

Ennek a folyamatnak az első lépéseként a védőnői szolgálatot már el is vette a kormány az önkormányzatoktól: 2023. július elseje óta a méltán világhírű és nemzetközileg példaként szolgáló védőnői hálózatunk az államhoz került. A védőnők szakmai felkészültsége, elkötelezettsége, jártasságuk a kerület ügyeiben és az önkormányzat támogatása voltak a garancia arra, hogy a családok helyi problémáira helyben tudnak megoldást nyújtani.

Szorosan együttműködünk a rendelőnkkel

A Szent Margit Szakrendelő telephelyeinek munkatársaival önkormányzatunk vezetői és a területtel foglalkozó munkatársai folyamatos, szinte napi kapcsolatban vannak.

Fontos ez mindannyiunk számára, hiszen így számíthatunk a rendelők szakembereinek felkészültségére, tapasztalataira, így kérhetjük ki szakmai témákban a véleményüket, hogy önkormányzatunk a lehető legfelelősségteljesebben döntéseket hozhassa. És így van módunk, hogy tájékoztassuk őket az ellátást érintő kérdésekről, és lehetőségeinkhez mérten támogathassuk őket és segíthessük a munkájukat.

Megújult a rendelőintézet

Elköteleződésünket a Szent Margit Rendelőintézet magas szintű munkájának támogatása iránt mutatja az is, hogy a héten, január 19-én, pénteken 14 és 18 óra között ingyenes szűrővizsgálatok sorával várjuk a kerületi lakosokat a Vörösvári úti telephelyre. Az is a célunk ezzel, hogy együtt ünnepeljük rendelőnk megújulását, amelyben még színvonalasabb ellátásban részesülhetnek a harmadik kerületi lakosok.

Mert van mit ünnepelni: a Vörösvári úti rendelőintézet részleges felújítása és energetikai fejlesztése, az online betegelőjegyzési rendszer kerületi szintű fejlesztése, valamint a rendelőintézet orvostechnikai és diagnosztikai eszközparkjának jelentős bővítése, mind, mind az eredmények között vannak. Az Egészséges Budapest Program támogatásával megvalósuló fejlesztések és felújítások költségeiből önkormányzatunk is kivette a részét – szűkös és egyre apadó forrásaink ellenére – több mint 210 millió forint összegű fenntartói, azaz önkormányzati önrész biztosításával.

Növekvő várólisták fenyegetnek?

Így már érthető, amiért aggodalommal figyeljük, hogy a kormány lépései a rendelőintézet államosítása irányába haladnak. Hiszen a centralizáló törekvésekkel kapcsolatosan nemcsak az önkormányzatoknak, hanem szinte valamennyinknek van rossz tapasztalata: gondoljunk csak arra, merre tart a magyar oktatás, amióta az iskolák az önkormányzatok helyett központilag irányított tankerületekhez kerültek.

És az egészségügy az államosítását – a korábbi önkormányzati fenntartású kórházak állami kézbevételét – követő tragikus folyamatok következményeit szintén valamennyien a bőrünkön érezzük: eladósodó intézmények, bezáró kórházi osztályok, krónikus szakemberhiány és egyre csak hosszabbodó műtéti várólisták… Szakrendelőnknek és így a kerületi térítésmentes egészségügyi ellátásnak sem jósolhatunk biztatóbb jövőt, elég, ha annyit említünk, az államosítás például a szakorvosok elvezénylésével járhatna, így helyben is tovább nőhetnek a várólisták.

Mondják el véleményüket nekünk!

Ezért kérjük a harmadik kerületi lakosokat, hogy a konzultáció kérdéseiben, amelyek gyermekeink, környezetünk és az egészségünk védelméről szólnak, mondják el véleményüket. Éljenek a lehetőséggel, és közvetlenül osszák meg velünk álláspontjukat!

A szavazás teljesen anonim, amelyről minden nagykorú III. kerületi állandó lakos postaládájába levelet juttatunk el január 26-ig. Szavazni március 14-ig lehet: online a levél alján található tízjegyű egyedi azonosítóval a konzultacio.obuda.hu oldalon; írásban a levél kitöltésével és visszajuttatásával, a gyűjtőládák helyeit szintén megtalálják az értesítő levélben.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság