Egyeztetést szervezett a Közterület-felügyelet a kerületi kutyás közösségek képviselőivel

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Közterület felügyelete a február végén Fórumot tartott a kutyás közösségek részére az Óbudai-sziget (Hajógyári-sziget) zöld területein felmerülő kutyasétáltatással kapcsolatos kérdésekről, problémákról. Az egyeztetésen részt vett többek között az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. képviselője, a kerületi kutyás közösségek szószólói is. A megbeszélés célja az volt, hogy egy mindenki számára elfogadható kompromisszum jöjjön létre a kutyások és a nem kutyások között.

A Közterület-felügyelet tájékoztatta a megjelenteket, hogy idei költségvetésében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata forrást biztosít a Hajógyári-szigeten új kutyaürülék gyűjtők kihelyezésére, a Városfal utcai kutyafuttató áthelyezésére és megújulására, valamint a tájékoztató táblák kihelyezésére. Ezen felül Bús Balázs polgármester kezdeményezésére az Őszike utcában egy új kutyafuttató kerül kialakításra, melynek tervezése jelenleg folyamatban van.

Póráz nélkül a Hajógyárin és Pünkösdfürdőn

Az érdeklődők részéről felmerült, hogy szükség lenne az Óbudai-sziget látogatottságának felmérésére, ezen belül arra, hogy mikor milyen időszakban veszik igénybe a szigetet azok, akik nem kutyával látogatják a zöld területeket. Ezt a felmérést azért kezdeményezték a kutyás közösségek, mert szeretnének egy olyan területet, ahol a kutyáikkal szabadon, póráz nélkül sétálhatnának. Álláspontjuk szerint, míg a Margitsziget látogatottsága igen magas, sok a piknikező és kisgyermekes család, illetve sportoló fordul ott meg, addig Óbuda szigetének látogatottsága ennél jóval csekélyebb, azaz a kutyák bizonyos évszakokban, illetve napszakokban nem zavarnának senkit.

Továbbá említésre került, hogy – figyelemmel az új forgalmi rend változásra – a szigeten a nagy parkolóban lehet csak várakozni, azonban ott jelenleg nem kielégítő a közvilágítás, emiatt számos gépjármű-feltörés történik. Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete ezért a közvilágítás kérdésében fel fogja venni a kapcsolatot az illetékes intézményekkel annak érdekében, hogy mihamarabb megfelelő környezetben tudják autóikat az oda látogatók. Emellett a Közterület-felügyelet a jövőben a költségvetési fedezet függvényében a parkolóban és a sziget más részein is mobil térfigyelő kamerák telepítését fogja kezdeményezni. E témában a rendőrséggel már történtek egyeztetések.

Mint a fórumon kiderült, mind a Pünkösdfürdő, mind pedig a Hajógyári-sziget területe kiemelten fontos a kutyás közösségek számára. A Közterület-felügyelet képviselőnek javaslatában az szerepelt, hogy a Hajógyári-sziget északi részén kijelölnek egy területet, ahol a kutyások póráz nélkül futtathatják kedvenceiket. A sziget többi része pedig megmaradna a családosok, a sétálók, és az ott piknikezni kívánók zavartalan használatára. A kezdeti tapasztalatok függvényében lehetnek a jövőben egyeztetések a póráz nélküli sétáltatást lehetővé tevő területek bővítéséről, kiterjesztéséről.

A Pünkösdfürdőnél lévő zöld felületeken a kutyák póráz nélküli sétáltatása a Duna és a kerékpárút közötti területen támogatható a jelenleg ott folyamatban lévő építkezés befejezése után, azonban az úttesten és a kerékpárúton ez nem megengedhető. A Közterület-felügyelethez számos bejelentés érkezik az ott kerékpározók és sétálók részéről, melyben sérelmezik, hogy a póráz nélkül sétáltatott kutyák zavarják őket a szabadidejük eltöltésében.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság