Egyszer karolj át egy fát! – Csatlakozzon önkormányzatunk Közösségi Fatelepítés programjához!

Hírek
Közzétéve:

„…próbáld meg egyszer! Egyszer karolj át egy fát! Azt hiszem, akinek volt egyszer ilyen tapasztalata, az tudja, mi az, átkarolni. Hogy micsoda biztonságot tud adni. Hogy mennyire fontos, hogy az ember ilyen közeli kapcsolatba kerülhet dolgokkal.”

Szentandrássy István Kossuth-díjas roma származású magyar festőművész gondolatait azzal egészíthetjük ki, hogy e fokozhatatlan élményt mégiscsak lehet fokozni: ha oly fát ölelünk át, amelynek a telepítésében mi magunk is részt vettünk.

És akkor még olyan jelentős dolgokról nem is beszéltünk, hogy a klímaváltozásra is a fák ültetése lehet az egyik legkézenfekvőbb válasz, hiszen azok oxigént termelnek, megkötik a szén-dioxidot, port és más káros anyagokat, és a helyi időjárás szabályozásában is részt vesznek. E funkcióik mellett élőhelyet, valamint táplálékot nyújtanak a városi élővilágnak. És nem utolsósorban gyönyörű látványt is.

Most kerületünk zöldítési programjának keretében módja van bárkinek elsősorban fák, de akár cserjék csoportjainak telepítésére is.

Közösségi Fatelepítés programunkban lehetőség van csoportos faültetésre (szakértőink segítségével), de fák vásárlására is, amikor az ültetést önkormányzatunk végzi el – ilyenkor a vevő jelölheti ki a kerületben, hol is látná szívesen növényeit. Utóbbi projektünk résztvevői felkerülnek a fa.obuda.hu weboldalunk dicsőségfalára is!

A weboldalon tájékozódhatnak önkormányzatunk tízéves fatelepítési programjának részleteiről, köztük a telepíthető fajokról.

„Ne feledjük, hogy a fák ültetése révén évszázadokra hagyunk szépet utódainkra! – vallja dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze. – Így mindenkit biztatok, hogy jelentkezzen programunkba, ezáltal is közösen dolgozva a zöld, fenntartható és élhető környezetért!”

Kérdéseikkel, észrevételeikkel keressék főkertészünket a lakossag-fokertesz@obuda.hu e-mail-címen.

És a programra jelentkezni is ugyanitt tudnak.

 

       

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság