Együtt emlékeztünk a katyńi áldozatokra – Főhajtás a szovjet önkényuralom lengyel mártírjainak emléke előtt

Hírek
Közzétéve:

A katyńi áldozatok tiszteletére koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottunk a harmadik kerületi katyńi mártírok emlékműnél. A szovjet önkényuralom a becslések szerint több mint 22 ezer ártatlan, hadifogságba esett lengyel katonatisztet gyilkolt meg 1940 tavaszán.

Budapest az első főváros Közép-Európában, ahol a katyńi tömeggyilkosság áldozatainak emléke előtt tisztelegve emlékparkot létesítettek. Évről évre összegyűlünk itt, a harmadik kerületi katyńi mártírok emlékparkjában, hogy arra a több mint huszonkétezer lengyel áldozatra emlékezzünk, akiket 1940-ben Sztálin parancsára a katyńi közeli erdőben és további helyszíneken kivégeztek, majd tömegsírba temettek, és akiknek történetét az önkényuralom sokáig eltitkolta.

Örök és közös veszteségünk

„A lengyel országgyűlés 2007-ben nyilvánította április 13-át a katyńi bűntény áldozatainak emléknapjává, utalva arra, hogy 1943-ban ezen a napon tárták a németek a világ nyilvánossága elé a több nemzetközi tudós által is alátámasztott megrázó tényeket, – idézte fel dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere az emléknap történetét. – Ám az emléknap alkalmából nem csupán honfitársaik hajtanak fejet a szovjet önkényuralom a becslések szerint több mint 22 ezer meggyilkolt lengyel áldozata előtt.

Világszerte tartanak évről évre megemlékezéseket, ahogyan mi is tesszük, az 1940 áprilisában és májusában ártatlanul meggyilkoltak tragikus sorsának emléke előtt fejet hajtva. Hiszen a Katyń melletti erdőben és több helyszínen történt vérengzés a lengyel mellett sok-sok nemzet számára örök és közös veszteség.”

Korabeli dokumentumok, visszaemlékezések

Sebastian Kęciek, a Lenyel Köztársaság budapesti nagykövete és Jakub Greziak, testvárosunk, Varsó-Bemowo alpolgármestere szintén részt vettek megemlékező ünnepségünk és beszédben tisztelegtek a meggyilkolt és tömegsírba temetett honfitársaik emléke előtt.

A mai ünnepre született emlékműsorunkat a korabeli dokumentumokból, családtagok visszaemlékezéseiből állítottuk össze. Az ünnepi műsorunk részeként Konrad Sutarski Ha visszajöttök című verse szintén hangzott el.

Ima az áldozatokért

Az ünnepség résztvevői, köztük az alkalomra Budapestre érkezett bemowói delegáció tagjai koszorúzással tisztelegtek a katyńi mártírok emléke előtt, majd felkeresték a 2010-es szmolenszki légi katasztrófa áldozatainak emlékfalát.

Krzysztof Grzelak, a budapesti Mindenkor Segítő Szűz Mária Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa imát mondott a katyńi vérengzés áldozatai és a szmolenszki tragédiában elhunytak lelki üdvéért.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság