Együtt gazdagabbak vagyunk ‒ December 18. a nemzetiségek napja Magyarországon

Aktuális
Közzétéve:

A nemzetiségek napja kerületünk számára kiemelt ünnep. Hiszen Óbuda és Békásmegyer történelme szorosan összefonódott nemzetiségeink történelmével, ahogyan jelenünkben is egymást gazdagítjuk értékeinkkel.

„…a nemzetiségek a magyar politikai közösség részei, államalkotó tényezők, a kulturális sokszínűség, a nyelvi különbözőség nem a megosztottság, hanem a gazdagodás forrása, a nemzetiségek által létrehozott kulturális értékek Magyarország kulturális örökségének szerves részei…”

Így szól a nemzetiségekről szóló törvény szövege, és számunkra itt, a harmadik kerületben ezek nem pusztán szavak, hanem hitvallásunk és mindennapjaink fontos részei. Hiszen szeretnénk történelmünkhöz és elődeink példájához méltók maradni és Óbuda-Békásmegyert egy sokszínű, befogadó közösségként megőrizni.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a többi kerülethez képest kimagaslóan támogatja az itt élő nemzetiségeket és az őket képviselő 12 nemzetiségi önkormányzatot, hiszen a normatív támogatás mellett, a nemzetiségek különböző programjainak megvalósulását is segíti, amikor arra lehetősége van.

Mindezek mellett a kerületben 2022-ben első ízben szerveztünk ‒ hagyományteremtő szándékkal ‒ nemzetiségi kerekasztal konferenciát, melynek célja az együttműködés fontosságának felismerése, egymás munkájának támogatása volt. A kerületi nemzetiségi önkormányzatok elnökei mellett a polgármesteri hivatal szakemberei és meghívott előadók vettek részt a közös munkában.

És természetesen egész évben közös, sokszínű kulturális programokat szervezünk, hogy minél jobban megismerjük egymás értékeit, hagyományait. Így a Nemzetiségi Napunk mellett rendszeresen találkozunk, legutóbb közös adventi gyertyagyújtással egybekötött karácsonyváró ünnepségen vettünk részt nemzetiségeink közösségeivel, melyen Béres András alpolgármester képviselte a harmadik kerületi önkormányzatot.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság