Együttműködés a biztonságos közlekedésért

Hírek
Közzétéve:

Köztudott, hogy a bekövetkező balesetek nagy részét a figyelmetlenség vagy a közlekedési szabályok be nem tartása okozza, pedig a balesetek megelőzhetőek. Ezért fontos, hogy a közlekedésben részt vevők mindannyian betartsák a közlekedési szabályokat.

A gépjármű vezetője részéről lehet akár gyorshajtás, akár egy szabálytalanul végrehajtott előzés a baleset okozója, de sokszor akár a mobiltelefon használata vagy a hangos zenehallgatás is elvonhatja a figyelmet a forgalmi szituációktól.  Fontos, hogy az alábbi szabályokat minden járművezető betartsa:

  • A kijelölt gyalogátkelőhelyen (zebrán) minden esetben a gyalogosnak van elsőbbsége.
  • A zebra közelébe érve mindig lassítson.
  • Iskolák, óvodák közelében akkor is vezessen körültekintően, ha Önnek mutat szabad jelzést a lámpa, vagy nincs zebra.
  • Soha ne előzzön a zebránál.
  • Vezetés közben csak kihangosítva használja mobiltelefonját.

Jó néhány esetben, azonban a gyalogosok sem figyelnek a rájuk vonatkozó szabályok betartására. Egyre gyakrabban látni – főleg a fiatalabb korosztály tagjait – amint fülhallgatóval hangos zenét hallgatva vagy a mobiltelefont, tabletet használva közlekednek. Ez fokozza a rájuk leselkedő veszélyt, hiszen amellett, hogy a figyelmüket elvonja, sokszor még a közeledő jármű hangját is elnyomja, így esélye sincs, hogy időben észrevegyék és reagáljanak egy hirtelen kialakuló veszélyes forgalmi helyzetre. Fontos lenne belátniuk, hogy  ne nyomkodják sétálás közben az utcán a mobiltelefonjaikat, okos eszközeiket, mert ezzel veszélybe sodorhatják magukat.

Zizi, a zebralány, a XII. kerületi Önkormányzat kampányfigurája ezekre a veszélyekre figyelmeztet. A kampány része egy figyelemfelkeltő, interaktív kapu is, melyet két hétre rendelkezésünkre bocsájtott a Hegyvidéki Önkormányzat és október 15-től az Árpád Gimnázium közelében segíti a fiatalokat. A kapu felhívja az autósok figyelmét a gyalogátkelőhely közelségére és az óvatos, körültekintő vezetésre.  A kapu oszlopaiba beépített táblagépeken a gyerekek ötféle rövid, hatásos kisfilmet nézhetnek és tölthetnek le annak érdekében, hogy figyeljenek a szabályos és helyes közlekedésre. A kisfilmek megtalálhatóak az interneten (youtube, facebook, instagram) is.

Abban a két hétben, amíg a kapu a kerületben felállításra kerül, a nappali időszakban egy fő közterület-felügyelő jelenlétét is biztosítjuk, aki segíti a gyermekeket a tablet használatában és a felmerülő, közlekedéssel kapcsolatos kérdéseikre is választ ad.

Bízunk benne, hogy a kampány minél több helyszínre eljut majd és ennek eredményeként csökkenhet a gyalogos gázolások száma. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez így legyen, kísérjék figyelemmel a kampányt Önök is és vigyázzunk együtt egymásra!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság