Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés az Otthon Budapesten városfejlesztési stratégiát

Hírek
Közzétéve:

Az Otthon Budapesten stratégia egy éves intenzív közös tervezési munka eredményeként új szemlélettel készült, amelynek középpontjában az emberek állnak. Ennek megfelelően az új városfejlesztési stratégia intenzív részvételiségi folyamattal készült, melyben a nyilvánosság számára a bekapcsolódást lakossági fórumok, összesen 8 tematikus online kérdőív, valamint a folyamatos tájékoztatást adó honlap biztosította. A szakmai és civil szervezetekkel több körben tartott közös munka eredményei hozzájárultak a stratégia kialakításához. A folyamatot Pest megye önkormányzata, a fővárosi kerületi önkormányzatok, valamint a szomszédos agglomerációs települések is figyelemmel kísérték.

Budapest 2019-ben megválasztott új városvezetése a zöld, esélyteremtő, demokratikusan működő város megvalósítására tett vállalást. Ez az a három fő cél, ami az új városfejlesztési stratégia összesen 48 projektjét meghatározza.

Az Esélyteremtő Budapest minden társadalmi réteg számára megfizethető lakhatást biztosít, a budapestiek egészségének és életkörülményeinek javítását vállalja. Például ilyen az Onkológiai program, amely a daganatos betegségek korai felismerését támogatja vagy az Elsőként Lakhatás mintaprojekt, amelynek célja a fedél nélkül élő hajléktalan emberek önálló lakhatásának a biztosítása, és sokoldalú, személyre szabott szolgáltatásokkal való támogatása a lakhatásuk megtartása érdekében.

A Zöld Budapest egy élhető és egészséges, értékőrző és értékteremtő, klímatudatos város feltételeinek megteremtését jelenti, ilyen projekt például a Pesti fonódó villamoshálózat megteremtése, aminek köszönhetően a nagy külvárosi lakótelepek közvetlen belvárosi kapcsolatot kapnának kényelmes és gyors, kötöttpályás villamosvonalakkal. Káposztásmegyer, Újpalota vagy például a Havanna-lakótelep is könnyebben elérhető lehet a környezetkímélő villamosvonalak kiépítésével.

A Nyitott Budapest egy olyan kezdeményező városkormányzás, ahol kulcsszerepet kap az együttműködés és az innováció. A Részvételi költségvetési programban az adott év költségvetési terveiben szereplő összegben a fővárosi lakosok által javasolt közcélú fejlesztések megvalósítása, ahol a projektek egy többlépcsős, átlátható folyamat mentén kerülnek kiválasztásra. A 2020-ban pilot jelleggel meghirdetett 1 milliárd forintos fejlesztési keretre három témában küldhettek be ötleteket a budapestiek (zöld Budapest, gondoskodó Budapest és a főváros egészét érintő fejlesztési ötletek), a kiválasztott ötletekről május közepétől lehet majd szavazni.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság