Elfogadtuk kerületünk 2023.évi költségvetését

Aktuális Kiemelt hírek
Közzétéve:

2022. december 8-án önkormányzatunk rendkívüli képviselő-testületi ülésen számos döntést hozott. Az ülés kiemelten fontos volt, hiszen elfogadtuk kerületünk 2023. évi költségvetését.

Önkormányzatunk 14 igen szavazattal, 7 tartózkodás mellett elfogadta a 2023. évi költségvetést. A  jövő évben mintegy 47 milliárd forintból gazdálkodik Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat.

Sajnos a régóta ígért állami béremelés a közalkalmazottak és köztisztviselők körében csak ígéret maradt, ezért a tavalyi évben bevezettük az óvodai dolgozók havi 20 ezer forintos pótlékát, emeltük a köztisztviselők illetményalapját, emellett bevezettük az Óbudai Hűségprogramot. Sajnos kerületünk lehetőségei arra nem adnak módot, hogy a kormány helyett teljes körűen rendezzük a közalkalmazottak bérét, ám idén tovább növeltük az önkormányzati közalkalmazottak juttatásait.

Az óbudai óvodai pótlék 30 ezer forintra nő, 58 ezer forintról 65 ezer forintra emeltük a köztisztviselői illetményalapot, a védőnői szolgálatnál és a szociális intézményekben dolgozó közalkalmazottak esetében pedig 20 ezer forintos pótlékot vezetünk be.

Sajnálatos, hogy az önkormányzat állami támogatása nem követte az inflációt, ami azt jelenti, hogy önkormányzatunknak sajnos egyre nagyobb és nagyobb mértékben kell helytállnia az állami feladatokban is.

A rezsiválság mindenkit elér

A legnagyobb problémát az okozza a jövő évi gazdálkodásunkban, hogy a kormány kivette a rezsitámogatotti körből az önkormányzatokat, ezzel 600 millió forintról 5 milliárd forintra növeli a rezsiköltségeket, de hasonló mértékben növekedtek a házi orvosok, a szociális és az egészségügyi intézmények rezsiterhei is. Reményeink szerint egy jelenleginél ügyesebb és felelősebb gazdaságpolitikával jelentős rezsicsökkentés érhető el Magyarországon.

Önkormányzatunk mintegy 8,5 millió forintos támogatást kínál az alapellátást nyújtó orvosok számára, a probléma azonban jelentős, a Magyar Orvosi Kamara jelzése alapján az országban mindenütt az alapellátást veszélyezteti. Képviselő-testületünk ezért a támogatáson kívül döntött arról is, hogy felterjesztési jogával élve kezdeményezi az egészségügyi és szociális intézmények visszatételét a rezsitámogatotti körbe, valamint az alapellátást nyújtó orvosok rezsitámogatásának egységesen 800 ezer forintra történő emelését.

Változatlan lakbér

Módosítottuk a lakásrendeletünket. A lakbér összege idén is változatlan maradt, ugyanakkor a lakóknak háromévente igazolniuk kell majd, hogy nem rendelkeznek saját lakóingatlannal. A lakáspályázatok esetében eddig kötelező 120 napos felújítási határidőt 180 napra emeltük, hogy ezzel is segítsük a pályázókat.

Képviselő-testületünk egyhangú szavazással havi 35 ezer forintról 40 ezer forintra emelte a betegápolási díj összegét.

Határoztunk az Óbuda Kultúrájáért Díj díjazottjáról.

Óbuda-Békásmegyer jegyzője beszámolt a Hivatal működéséről.

Önkormányzatunk meghosszabbította a változtatási tilalmat Mocsárosdűlő és a Római-part területén, egyúttal két ingatlanra is változtatási tilalmat rendelt el Üröm határánál, ahonnan korábban nyugtalanító hírek érkeztek jelentős favágással járó építési tevékenységről. A Fidesz nem támogatta sem Mocsárosdűlő, sem a Római-part esetében a változtatási tilalmat, a szavazásnál tartózkodott.

Egyhangú szavazással döntött képviselő-testületünk a 10 millió Fa Alapítvánnyal való együttműködésről, emellett egyhangúlag fogadtuk el a Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálatát, valamint az éves munkatervét is.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság