Elhunyt dr. Orosz Sándor, egykori országgyűlési képviselő

Hírek
Közzétéve:

Dr. Orosz Sándor több cikluson át volt az MSZP országgyűlési képviselője. Megbízatása alatt a Környezetvédelmi Bizottság alelnökeként dolgozott, illetve a Mezőgazdasági Bizottság elnöki tisztségét is betöltötte.

Képviselői munkája mellett jogászként is dolgozott, elköteleződve az agrárium képviselete mellett. Egész életét mezőgazdasági szakértőként e szektornak szentelte.

Orosz Sándor 1956. május 12-én született Hajdúböszörményben. Általános és középiskolai tanulmányait már Budapesten végezte.

1974-ben érettségizett a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban, majd Budapesten jogi végzettséget szerzett, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán kapott diplomát. 1981-ben jogászoklevelet szerzett, 1983- ban pedig ügyvédi szakvizsgát tett. Az egyetem elvégzése után a Termelőszövetkezetek Területi Szövetsége Szolnok megyei jogi irodájának jogászaként kezdett el dolgozni.

Később mezőgazdasággal foglalkozó szervezetek, cégek jogásza volt. Szívügye volt az agráriumban dolgozók, kutatók hiteles képviselete.

„1989 októberétől volt tagja a Magyar Szocialista Pártnak. 1992. júniustól 1993. márciusig az MSZP Országos Központjában országos agrárügyvivő, egyéni ügyvéd is volt. 1992 májusától 1994 októberéig az MSZP Országos Elnökségének a tagja és agrárügyvivője. Az 1994. évi országgyűlési választásokon egyéni jelöltként győzött Budapest 3. sz. választókerületében. Az Országgyűlés mezőgazdasági állandó bizottságának az elnöke volt.

Az MSZP-frakció elnökségi tagja, a mezőgazdasági munkacsoport vezetője volt.

1994-től 2010-ig négy cikluson át volt az MSZP országgyűlési képviselője, szakmai érveivel, elkötelezett kiállásával nemcsak frakciója, de ellenfelei tiszteletét is kivívta.

Orosz Sándor igazi óbudai lokálpatrióta volt, minden városfejlesztési és civil ügyben aktívan részt vett. A ma már nagyon elterjedt zöldmozgalmak egyik szellemi atyja. Azért dolgozott, hogy Óbuda sajátos félig városi, félig vidéki hangulatát és minél több zöldterületét megőrizze.

Országos és helyi politikusként híresen jó konfliktusmegoldó volt, híve volt a pártok közötti párbeszédnek, és soha nem becsülte le a politikai ellenfeleit, hanem vitapartnernek tekintette őket” – írja megemlékezésében a Magyar Szocialista Párt.

Őszinte részvétünk a gyászoló családnak.

Nyugodjon békében!

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság