Elindult a főváros CT-, MR-programja: rövidebb várólista, gyorsabb diagnózis

Hírek
Közzétéve:

Az Eurostat adatai alapján Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések aránya az Európai Unió tagállamaiban. Ezek jelentik a 2. leggyakoribb halálokot Magyarországon.

Minden negyedik haláleset azonban megelőzhető vagy kezelhető lenne az országban a megfelelő diagnosztikával.

A Fővárosi Önkormányzat ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumával megkötött támogatási szerződésének megfelelően a 2 milliárd forintos támogatást a diagnosztikai vizsgálatok számának növelésére, ezzel együtt a budapesti daganatos betegséggel beutalt betegek várólistájának csökkentésére költi.

Az összegből 31 770 darab CT- és 9846 darab MR-vizsgálatot vásárol a Fővárosi Önkormányzat, ami az onkológia iránydiagnózissal végzett CT-vizsgálat esetén 88 százalékos, míg az MR-vizsgálat esetében 62 százalékos bővülést jelent. Emellett életbe lép a daganatgyanúval beutalt betegek esetében a “7+3 napos szabály” is, vagyis az, hogy 7 napon belül a vizsgálatot elvégzik, és további 3 nap alatt a felvétel leletezése is megtörténik.

A főváros Óbuda-Békásmegyer Önkormányzathoz eljuttatott levele szerint 2020. november 16-tól a harmadik kerület területén lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel rendelkező személyek számára havonta az alábbiak szerint állnak rendelkezésre az egészségügyi szolgáltatók, amelyek tekintetében a Budapest Főváros Önkormányzata finanszírozza a diagnosztikai vizsgálatok elvégzését:

Diagnosztikai terület Havi esetszám Szolgáltató neve
CT 75 Semmelweis Egyetem
MR 35 Semmelweis Egyetem

A szolgáltatónál a vizsgálatokra jelentkezést a beutaló szakorvos, illetve annak egészségügyi szolgáltatója végzi majd.

Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a hír kapcsán elmondta: az egészség megőrzése különösen fontos, ezért a Fővárosi Önkormányzat segítségével most duplájára emelt diagnosztikai vizsgálati számokat hosszú távon is fenn kívánja tartani az önkormányzat. “A CT- és az MR-vizsgálatok a gyors diagnózist segítik, növelve a gyógyulás esélyét, főleg a daganatos megbetegedések esetében. A harmadik kerületi önkormányzat egyik legfontosabb célja továbbra is az egészségügy folyamatos fejlesztése, ezért többek között a gyermekszakellátások körét is bővíteni kívánjuk.”

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság