Elkezdődött az őszi faültetés a kerületben – Ámbrafa, vérszilva és hárs kerül a Pusztakúti útra

Hírek
Közzétéve:

Keszthelyi faiskolából érkezett az a csaknem ötven sorfacsemete, amelyek a csillaghegyi Pusztakúti út, valamint a Mészkő és Héthalom utcák egy szakaszát fogják szépíteni, zöldebbé tenni.

Óbuda-Békásmegyer főkertészét arról kérdeztük, miért esett a választás a most telepített fafajokra és -fajtákra.

„Mivel Óbuda-Békásmegyer rendkívül gazdag természetvédelmi területekben, így az őshonos fajoké a főszerep. A telepítésre váró több mint negyven nagylevelű hárs kiváló mézelő és fontos gyógynövény.”

Épített környezetünkben, ahol az egyik legfontosabb szempont az esztétikai érték, nem hagyhatók el az egzotikus növények sem.

„Négy oszlopos amerikai ámbrafát is ültettünk, most ősszel érdemes megcsodálnunk a felnőtt példányok csillagot formázó, tűzpirosan pompázó leveleit. A faj érdekessége, hogy aromás gyantát termel, amelyet ma a kozmetikai ipar használ, és amely megszárítva korábban a rágógumi alapanyagát adta.”

„A két vérszilva bordó levelei egész évben izgalmas színfoltot visznek a tájba, virágai ideális méhlegelőt adnak, csonthéjas gyümölcse pedig remek táplálék ízeltlábúak, madarak, de még kisemlősök számára is.”

Azt is megtudtuk, miért most indul a faültetési szezon, amikor a növények is téli álomra készülődnek.

„Éppen ezért, mert most nyugalomban vannak a fák, mozgatásukat, szállításukat, ültetésüket nem sínylik meg” – magyarázza főkertészünk.

Szintén kertészeti szakemberek készítették elő az ültetésre a fiatal fákat, így azok már a következő év áprilisában és májusában virágba fognak borulni.

Arról, hogy melyek lesznek Óbuda fásításának és zöldkerület-fejlesztésének következő állomásai, dr. Kerényi-Nagy Viktor közösségi oldalán is tájékozódhatunk.

 

   

    

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság