Élő művészet Óbuda határán túl is

Hírek
Közzétéve:

A Kós Károly Művelődési Házban Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere nyitotta meg a május 13-ig látható kiállítást. Beszédében elhangzott, hogy „sokan vannak akik figyelemmel kísérik Óbudán a kulturális élet különböző színterein zajló eseményeket, így ők bizonyára észrevették a kínálatban történő hangsúlyváltozást. Nem titok, valóban színesíteni kívánjuk a kortárs alkotó művészek megmutatkozási lehetőségeit. Ennek két oka is van, egyrészt a nagy magyar klasszikusok például Kondor Béla és pályatársai ma már a művészettörténet részei, képeik a legnevesebb művészettörténeti aukciókon forognak a műgyűjtők között de megtalálhatóak a Falk Miksa utcai galériák és a legjelentősebb múzeumok falain is. Ezen alkotók kvalitása polgárjogot szerzett.

A mi feladatunk a szakma és a műgyűjtők figyelmét azokra az anyagokra és kollekciókra irányítsuk melyek művészi teljesítménye vitathatatlan miközben készítőik elismertsége az említett nagyokhoz még nem mérhető.

A másik ok pedig nem más mint, hogy Óbuda a kortárs képzőművészetnek olyan fővárosi központja legyen, ahonnan az alkotók a tehetségükhöz méltó kiállító térhez juthatnak és visszatérő jelenlétükkel egyszerre növelik saját ázsiójukat és Óbuda hírnevét is. Ebben a tekintetben érdekazonosság mutatkozott meg Tenk Lászlóval és a T-Art Alapítvánnyal, amely az értékőrzés és bemutatás érdekében immár 500 darabos kortárs gyűjteményt mondhat magáénak. Ebből egy szűk keresztmetszetet láthattak sokan tavaly júniusban az Óbudai Promenádon. A gyűjtemény anyagához mintegy 120 alkotó járult hozzá, ezek közül látható most itt Budakalászon a festészet, a szobrászat és a grafika területét felvillantó 50-60 alkotás”.

A polgármester köszönetet mondott Budakalásznak, hogy lehetőséget biztosítottak a gyűjtemény bemutatására, Tenk Lászlónak hogy magára vállalta a kulturális misszió vezetését és folyamatos fenntartását.

A kiállítás több mint 25 év eredményét mutatja be. Óriási munka az, ami a gyűjtemény kialakítása mögött van. Az alapítvány kuratóriuma az évtizedek alatt állandó figyelemmel kísérte és kíséri ma is a művészeti szféra hatalmas palettáját.

A gyűjtemény e folyamatos válogatás eredményeként alakult ki. A gyűjtemény építése mellett azonban ezt az anyagot az alapítvány állandóan publikálja is, ezért munkájának nagy részében kiállítói tevékenységet is végez. Több száz kiállítást szervezett már országszerte. A kiállítás május 13-áig látogatható a budakalászi Kós Károly Művelődési Házban.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság