Előzzük meg a mécsesek okozta otthoni és temetői tűzeseteket, tartsuk be a szabályokat!

Hírek
Közzétéve:

Nemcsak a kripták, sírhelyek kaphatnak lángra, hanem a temetőbe kihelyezett hulladékgyűjtő konténerek, szeméttárolók is. Ezekre különösen figyeljünk.

Ahhoz, hogy megelőzzük a temetőtüzeket, az alábbiakra érdemes figyelni, hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelem:

  • Tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, az elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak.
  • Csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg a szabadban.
  • A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni.
  • A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el.
  • Ne dobjunk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe forró mécsestartókat!
  • Ha azt szeretnénk, hogy távollétünkben is égjen az emlékezés lángja, akkor néhány száz forintért vásárolható eső- és szélálló LED-mécsest helyezzünk a sírra.

 

Sokan nemcsak a temetőben, hanem otthon is gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikért. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire.

Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra tesszük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, azt olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közelében pedig ne legyenek éghető anyagok.

Nálunk is egyre jobban terjed a halloweeni töklámpás készítésének szokása. Ha ilyet helyezünk el, győződjünk meg róla, hogy a lámpás közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy, ha pedig a kertbe tesszük a lámpást, gyertya és mécses helyett elemes LED-izzót tegyünk bele.

Ha valaki a temetőben tüzet észlel, értesítse a temető biztonsági személyzetét, és hívja a 112-es segélyhívó számot!

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság