„Emlékeznünk kell a hőseinkre, és emlékeznünk kell arra, hogy miért harcoltak” – 1956-os megemlékezés

Hírek
Közzétéve:

November negyedike az emlékezés napja.  A fejhajtás napja, amikor tisztelgünk azok előtt, akik mindent feláldoztak azért, hogy Magyarország egy szabad, független, európai és demokratikus ország legyen – kezdte ünnepi beszédét Szabó Tímea. Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője elmondta: emlékeznünk kell a történelmünkre, emlékeznünk kell a hőseinkre, és emlékeznünk kell arra, hogy miért harcoltak.

Szabó Tímea kiemelte: Óbuda is ezer szállal kötődik az 56-os forradalomhoz, így nekünk, óbudaiaknak külön emlékeznünk kell, hogy a Kiscelli Kastélynál hogyan próbálta néhány száz ember hősiesen feltartóztatni a szovjet tankok benyomulását, hogy a Margit-kórház pincéjében saját életüket kockáztatva, hogyan próbálták ápolni és segíteni a harcokban megsérülteket. Emellett emlékeznünk kell a római-parti, vagy a csillaghegyi ifjakra, akik az életüket adták a magyar szabadságért.

Az országgyűlési képviselő beszédében Göncz Árpádot idézte, aki börtönévei után – amire az ’56-os forradalomban való részvétele után ítélték – azt mondta: “Szó sincs róla, hogy mi a börtönben vesztesnek éreztük volna magunkat. Sőt: négy esztendeig győztesnek.” Hozzátette: ezt a reményt, ezt az elszántságot kell nekünk is továbbvinnünk a szívünkben.

Az ünnepi beszéd után dr. Kiss László polgármester, Szabó Tímea országgyűlési képviselő, az önkormányzat, illetve a kisebbségi önkormányzatok képviselői koszorút, illetve virágokat helyeztek el. A résztvevők mécsesekkel, főhajtással tisztelgett a hősök emléke előtt.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság