Emlékezzünk együtt a hősökre és az áldozatokra! – Meghívás május 16-ra, a roma ellenállás napjára

Hírek Kiemelt hírek
Közzétéve:

A porrajmos, a roma holokauszt áldozataira és azokra a cigány hősökre emlékezünk május 16-án, akik 1944-ben e napon fellázadtak az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban náci fogvatartóik ellen. Közös megemlékezésre hívunk az idei évfordulón, mutassuk meg, hogy hisszük, példamutatásuk jelképe annak: soha nem adhatjuk fel a küzdelmet az igazságtalansággal és az embertelenséggel szemben!

„A legrosszabb az volt, ahogy az égető kemencébe hordtuk a népeket. Hogy az ember fogta azokat a halottakat és dobta be őket az égető kemencébe, mint a kutyákat, ezt soha nem lehet elfelejteni. Annyi embert megöltek…” (Holdosi Vilmosné toronyi túlélő visszaemlékezése; részlet a Pharrajimos – Romák sorsa a holocaust idején című kötetből, L’Harmattan Könyvkiadó, 2004.)

Szembeszálltak gyilkosaikkal

Régi adóssága mindannyiunknak, hogy még mindig nem eléggé kutatott, és még mindig nem eléggé széles körben ismert a porrajmos, a roma holokauszt története. Ahogyan szintén kevéssé feldolgozott és megismertetett az európai romák ellenállásának története a második világháború idején.

Pedig tény: 1944. május 16-án Auschwitz-Birkenauban a cigány láger rabjai megtagadták az együttműködést. És a kezük ügyében levő eszközökkel felfegyverkezve szembeszálltak az őrökkel, fellázadtak az tisztek ellen, akik gázkamrába akarták terelni őket.

Egyetlen éjszaka alatt háromezer áldozat

A szembeszegülés eredményeként azon napon, azaz 1944. május 16-án egyetlen roma sem vesztette életét. Azon az egyetlen napon nem, de az ellenállást követően a cigányokkal szembeni kegyetlen, embertelen bánásmód – ha lehet – még tovább fokozódott.

Majd 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra, egyetlen éjszaka alatt háromezer roma gyermeket, nőt és férfit végeztek ki. 1972 óta augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja.

Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat közös megemlékezésre hív mindenkit a roma ellenállás napján, hajtsunk fejet együtt a hősök és áldozatok emléke előtt!

Emlékező műsorral idézzük fel a történteket, majd közös koszorúzással fejezzük ki tiszteletünket az elhunyt áldozatok emléke előtt.

A megemlékezés időpontja: 2024. május 16., csütörtök 10 óra

Helyszín: A roma holokauszt áldozatainak óbudai emléktáblája (1032 Budapest, Váradi utca 15.)

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság