Emléktáblát avattak Goldberger Leó tiszteletére

Hírek
Közzétéve:

A tábla emlékeztet bennünket arra a Goldberger Leóra, aki a magyar gazdaság- és társadalmi élet meghatározó alakja volt a két világháború között és akinek regnálása alatt az óbudai Goldberger gyár aranykorát élte.

A Vörösmarty tér 4. szám alatt mostantól minden érdeklődő és arra járó megtekintheti Dr. Buday-Goldberger Leó emléktábláját, annak az épületnek a falán, amelyet ő építettet és amelynek lakója volt 1944-ig, Mauthausenbe történő elhurcolásáig. Az Óbudai Múzeumnak, valamint Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának kezdeményezésére, a Főváros Önkormányzatának közreműködésével ünnepi keretek között avatták fel a hazai textilipar egykori jelentős alakjának emléket állító táblát.

Az eseményen köszöntőt mondott a táblát állító Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere, Kelemen Viktória. Az alpolgármester asszony hangsúlyozta, az önkormányzat kiemelten fontosnak tartja az óbudai Goldberger család emlékének ápolását ezért kezdeményezte az emléktábla állítása mellett egy kerületi utca elnevezését Goldberger Leóról.

„A több mint két évszázadon át működő Goldberger gyár jelentős szerepet töltött be a főváros és az ország gazdasági életében, világhírnévre a két világháború között, a Goldberger Leó által vezetett időszakban tett szert.” – emelte ki avatóbeszédében dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes.

A beszédek végén a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait. Az eseményen jelen volt számos egyházi és civil szervezet képviselője is. Goldberger Leóról, családjáról és gyára történetéről az Óbudai Múzeum Lajos utca 136-138. szám alatt található 2013 Év múzeumának választott Goldberger Textilipari Gyűjteménye ad hiteles képet az érdeklődők számára.

Fotók: Sárospataki Györgyi

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Ünnepi különlegességek a Könyvtárban

Hírek
Közzétéve:

Ma gyújtjuk meg az első adventi gyertyát

Hírek
Közzétéve:

Lakossági tájékoztatás vadon élő állatok lakott területi jelenlétével kapcsolatban