Energetikai összefogás a rezsiválságban

Aktuális Zöld iroda Kiemelt hírek
Közzétéve:

Valódi rezsicsökkentést sürgetnek a polgármesterek 

Lakóépületek, iskolák, középületek fűtési rendszerét korszerűsítik és alapozzák megújuló energiaforrásra abban a beruházási programban, amelynek tervét Óbuda-Békásmegyer, Újpest és Szentendre polgármesterei mutatták be egy energetikai konferencián. A tervezett beruházások összesen 185 helyszínen valósulnának meg, céljuk többek között, hogy fenntartható módon csökkentsék a helyi lakosság energiaköltségeit.

A három önkormányzat konzorciumot alkotva sikeresen pályázott a European City Facility (EUCF) – Városokkal a városokért programra. Ennek eredményeképp elkészült Óbuda-Békásmegyer, Újpest és Szentendre egységes energetikai beruházási koncepciója, amelyet Déri Tibor, Újpest polgármestere, Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere és dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere mutatott be a EUCF Energia Fórum és Infónap elnevezésű konferencián.

Szigetelés, nyílászárócsere, napelemes rendszerek

A polgármesterek által bemutatott koncepcióban összesen 185 helyszínen terveznek beruházást. Óbuda-Békásmegyeren 58 lakóépület; 14 középület; a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. telephelyei érintettek a fejlesztésekkel. Újpesten összesen 29 középület (iskola, óvoda, bölcsőde és szociális épület); 12 kereskedelmi és egészségügyi épület; illetve 68 lakóépület került bevonásra a projektbe. Szentendrén a távhőszolgáltató fűtőműve újul meg, illetve egy naperőmű létesül a tervek szerint

Amennyiben sikerre vezetnek a konzorcium forrásbevonási tevékenységei, a most előkészített beruházások már középtávon hozzájárulhatnak a helyi lakosság megélhetési költségeinek mérsékléséhez, az energiaszegénység csökkentéséhez, ugyanis megtörténik számos óbudai és újpesti lakóépület komplex felújítása (szigetelés, nyílászárócsere, fűtési rendszer korszerűsítés). Az önkormányzatok szándéka szerint a lakóépületek többségében az épületek fűtési rendszerét (részben, vagy teljes mértékben) megújuló energiára fogják alapozni. A projektben szereplő összes lakóépület, intézmény és a szolgáltató szektor által használt épületek tetején napelemeket létesítenek.

Javul a levegőminőség

A beruházások gazdasági előnyeit az épülettulajdonosok és bérlők, illetve a közműszolgáltatók fogják közvetlenül érzékelni. A csökkenő fosszilis energiahordozó felhasználásnak köszönhetően javulni fog a térség levegőminősége, melyből az egész Közép-magyarországi régió részesül majd kisebb-nagyobb mértékben. Mindezek mellett a projekt eredményeként csökkenni fog a térségben az üvegházhatású gázok kibocsátása, mely az egész bolygó számára kedvező fejlemény lesz, hiszen az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentésével a projekt a klímaváltozás lassításában is szerepet vállal.

Valódi rezsicsökkentés

A koncepció bemutatásával egyidőben a három polgármester együttműködési nyilatkozatot írt alá, ezzel megerősítve a sikeres pályázattal indult partnerségüket.

Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere beszédében a szomszédsági önkormányzatok együttműködésének, a kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozta, valamint a Városokkal a városokért programhoz hasonló további közös projektek megvalósulását szorgalmazta. Elmondta: „Hiszünk abban, hogy az energiaválság megoldása, a valódi rezsicsökkentés csak hosszútávon és összefogás mentén, valós beruhásokkal érhető el.”

Újpest polgármestere, Déri Tibor az együttműködéssel kapcsolatban elmondta: „A projekt eredményének gyümölcsét 10–15 év múlva szeretnénk learatni, melynek végső és legfontosabb célja mindhárom önkormányzat esetén az ott élők körülményeinek javítása. Valódi rezsicsökkentést, valódi eredményeket szeretnénk. A pazarlás megszüntetése által keletkező profitot pedig jó célokra tudjuk majd fordítani.”

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere szerint az energiahatékonyság helyzete ma Magyarországon nem ideális, de fontos, hogy a probléma felismerése folyamatban van, és annak kezelése is elkezdődött.

A projektről bővebb információt itt olvashatnak.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság