Erdőtelepítés az egykori bányaterületeken

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata együttműködési megállapodást köt a Szent lstván Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karával annak érdekében, hogy az intézmény műhelymunka keretén belül az első ütemben elvégezhesse a Gölöncsér utca és a Testvérhegyi lejtő által közrefogott 36,6 hektáros bányaterületre vonatkozó tájrehabilitációs tervezést. A képviselő-testület által 2017-ben elfogadott Fásítási Stratégia keretein belül − amely összességében tízezer fa telepítését tervezi 10 év alatt− 3000 új fával erdősítik az említett területet.

A testvérhegyi bányaterületen jelenleg egy mountain bike és ügyességi biciklipálya található, melyet az önkormányzat jóváhagyásával aktívan használnak, és amelynek fejlesztésére már érkeztek megkeresések az önkormányzathoz. A területet a környékbeliek elsősorban kutyasétáltatásra használják, alsó felén pedig discgolf pálya van.

A végzős tájépítész-hallgatók szeptember-októberben készítenék el a koncepciót a testvérhegyi bányaterületre. A műhelygyakorlat során több különböző koncepció készülne, melyek tartalmaznák a terület értékeinek feltárását és azok megőrzésének lehetőségeit, a hasznosítási javaslatokat és az ezeket alátámasztó megalapozó vizsgálatokat. Az elkészült vizsgálatok és a koncepciótervek alapján az önkormányzatnak lehetősége lesz döntést hozni a jövőbeli tervezési irányokról.

A bevált kerületi gyakorlat szerint a lakosok és az érintett szervezetek is bevonásra kerülnének a folyamat során. A jelenlegi használat és az igények feltérképezése, a megelőző konzultáció, valamint a műhelymunka eredményeinek bemutatása és megvitatása a közösségi tervezéssel foglalkozó szakemberek feladata.

Óbuda-Békásmegyeren 2015 és 2019 között mintegy 6500 fát telepítettek.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság