Év végére elkészül az új vásárcsarnok

Hírek
Közzétéve:
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Bús Balázs polgármester és Menczer Erzsébet országgyűlési képviselőjelölt sajtótájékoztatón számoltak be a kivitelezés állapotáról

A békásmegyeri lakótelep az 1970-es években épült, hasonlóan a még álló piaccsarnokhoz, amely így immár több mint 40 éves. A Békásmegyeren élők évtizedek óta álmodnak a piac és környezetének megújításáról.

Az új Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér építkezése 2017-ben kezdődött, jelenleg az új piac-csarnok szerkezeti elemeit építi a kivitelező. A 4,8 milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló beruházás során a tervek szerint még ebben az évben átadják az új vásárcsarnokot a korábbi parkoló és vállalkozói piac helyén, jövőre pedig elkészül a jelenlegi csarnok helyén az új közösségi tér.

A Békásmegyeri Piac korszerűsítésének gondolata 12 évvel ez előtt merült fel, amikor először polgármesterré választottak. Akkor döntöttünk arról, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata megvalósítja az itt élőknek ezt az évtizedes kívánságát. – mondta Bús Balázs polgármester.

2014-ben Menczer Erzsébet képviselőjelöltként, a választási kampánya során tárgyalt Lázár János miniszter úrral és Orbán Viktor miniszterelnök úrral, akik ígéretet tettek arra, hogy ebben a kormányzati ciklusban ez a piac meg fog újulni. Menczer Erzsébet bár akkor nem lett országgyűlési képviselő, de az elmúlt négy évben is folyamatosan a kerületben élőkért dolgozott, többek között az ő közbenjárásának köszönhető az, hogy ez a fejlesztés a következő évben elkészül – emlékeztetett a polgármester. Hozzátette: Varga Mihály kerületi országgyűlési képviselőként az elmúlt évek során látta, mekkora szükség van Békásmegyeren a piac korszerűsítésére, így nemzetgazdasági miniszterként, a kormány tagjaként hatékonyan támogatta ennek az ígéretnek a megvalósulását.

Menczer Erzsébet a 10. országgyűlési egyéni választókerület képviselőjelöltje, az Óbudai Civis Klub Egyesület elnöke elmondta, hogy egy fejlődő városrészben fontos, hogy ne csak a lakóházak újuljanak meg, hanem azok a közösségi terek is, amelyek a környező társasházakban élő majd 50 ezer ember kiszolgálják. A piac mellé felépülő közösségi tér nem csak a bevásárlás helye lesz majd, hanem kapcsolódási, találkozási pont, kulturális rendezvények, közösségi programok színtere, amely fontos szerepet tölt be az itt élő emberek életében.

Óbuda-Békásmegyeren – az önkormányzattal, polgármester úrral és miniszter úrral közösen – mi megvalósítjuk az ígéreteinket, mi sem támasztja alá ezt jobban, mint a mögöttünk zajló építkezés. – hangsúlyozta Menczer Erzsébet.

Varga Mihály a II. és a III. kerület országgyűlési képviselője, nemzetgazdasági miniszter az elmúlt időszakban elindított – kormánytámogatással megvalósuló – beruházásokról ejtett szót, melyek érintik az oktatás- és egészségügyet, sport- és szabadidős intézményeket, a közlekedést, illetve városkép, ezen belül a közterek és közparkok megújulását is. Mint fogalmazott: mindez megmutatja, hogy milyen jó eredményeket lehet elérni, ha a kerületi önkormányzat, a főváros és a tenni akaró polgárok közösségei együttműködnek és közösen dolgoznak.

Az új létesítményben az összes szintterület 11.000 m² lesz, ebből a kereskedelmi terület körülbelül 3700 m². A piac a mostani helyéhez képest nyugatabbra, az egykori vállalkozói piachelyén fog megépülni. A támogatott tervek szerint egy fedett-nyitott őstermelői piaccal, pavilonos jellegű kiskereskedelmi, szolgáltatói, vendéglátó funkciójú épületrészekkel rendelkező piaccsarnok épül, melyhez egy 2500 m²-es nyitott, árkádos terekkel lehatárolt, többfunkciós burkolt tér kapcsolódik. A piac alá egy 190 férőhelyes mélygarázs is épül.

A Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér kialakítása a Hadrianus Fejlesztési Program részeként valósult meg. A program 2020-ig tartalmazza az önkormányzat városfejlesztési terveit és projektjeit. A közterek felújítása kiemelt része a programnak, ennek keretében közösségi tervezéses módszerrel épülnek újjá Óbuda-Békásmegyer közterületei.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság