„Ez a mi Óbudánk télen és nyáron” – megnyílt a IV. Óbudai Fotótárlat

Hírek
Közzétéve:

„Óbuda-Békásmegyer Budapest III. kerülete. Százharmincezer embernek ad otthont, sok százezren mennek át rajta nap, mint nap. Ezek az emberek látják egymást, miközben őket is látják, összekeveredik a látó és a látott szerepe. Mindenki lát és látszik, teszi a dolgát, mindenki csinál valamit, és vannak, akik ezeket a dolgokat, embereket, helyzeteket, eseményeket, tárgyakat és épületeket lefényképezik. Ez utóbbiak, akik megörökítenek, a sikerült képeiket beküldik erre a fotópályázatra, s az Esernyős Galéria falán egyszer csak ott lesz Óbuda ma. Illetve tegnap és tegnap előtt, mert nincs jelen idejű fénykép, minden kép pillanata után jön egy újabb pillanat és az után is.” – ez szerepelt a pályázati kiírásban.

„A kiállítás a jelenidejűség realitását tárja önök elé. Ez a mi Óbudánk télen és nyáron, felülről és távolról, nehéz betontömbök lábazatától felpillantva, madarakkal és emberekkel, egyszóval azokkal a mindennapi adottságokkal, amit ugyan saját szemünkkel mi is nap mint nap láthatunk, csak nem így” – ezt már Kelemen Viktória alpolgármester mondta a kiállítás megnyitóján elmondott ünnepi beszédében az Esernyős Galériában. Hozzátette: meggyőződése, hogy ez a fajta nézőpontváltás mindannyiunk számára többletet hordoz, és talán az élet egyéb területein is hasznunkra lenne, ha a közvetlen környezetünk adottságait és szereplőit képesek lennénk más megvilágításban, más oldaláról szemlélni.

Az Óbudai Fotótárlat pályázatot idén negyedik éve hirdette meg az önkormányzat. Az első pályázat témája a Római-part, a másodiké ‘Aquincum/Óbuda- A kétezer éves város’ volt, míg tavaly ‘Aqua- Óbudai vizei’ tárgyú fotókat várt az önkormányzat.

Az idei fotótárlatra 36 fotós küldött be képeket, emellett a pályázaton kívül 5 felkért fotós munkái láthatók a kiállításon. A pályázatra közel 400 kép érkezett, melyből 65 került kiállításra.  A zsűrizés névtelenül, anonim módon zajlott, a pályázók neve nem volt ismert a zsűritagok előtt. Tímár Péter fotóművész, Szigeti Tamás fotóriporter, Kincses Károly fotómuzeológus, Horváth András lapszerkesztő és Petrovits Ákos, az Esernyős Galéria vezetője értékelte a pályaműveket, ezek közül választotta ki a kiállításra kerülő hozzávetőleg 80 képet és döntött a díjazottakról, akik pénzjutalomban részesültek.

Az idei év díjazottjai:

  • I. díj –  Dr. Tóth-Piusz István: „Modern idők”,
  • II. díj – Ölbey Zoltán: „Esős május”,
  • III. díj – Bolla László: „I bike Óbuda”,
  • valamint az Esernyős különdíjat Szivolt András „Egy felvétel, egy pillanat, több száz élet” című képe kapta.

Gratulálunk!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság