Faápolási munkálatok a Papírgyár utcai fasoron

Hírek
Közzétéve:

fekete nyár A munkát végző cég a munkálatok megkezdése előtt szakvéleményt kért a Főkert Zrt.- től a  H5-ös HÉV Római fürdő és Csillaghegy közötti szakaszán álló nyárfák állapotáról. A jelentés javaslatot is megfogalmaz a faápolási munkálatokra a személy-, vagyon-, és vasútbiztonság figyelembe vételével.

Megállapítást nyert, hogy fasor átlagos törzsátmérőből számított átlag életkora 58-60 év. 2010-es faifjítás során 10-12m magasságban visszavágták a fákat, az ezután kihajtott ágak ma már a 6 métert is elérik és mintegy 30%-uk elhalt. Az akusztikus tomográfos vizsgálat kimutatta a gyökérzetkorhadását a fekete nyár soron és fertőzésre utaló elváltozások is megtalálhatók. Ez e faj esetében különösen veszélyes, mert a tartó-támasztó gyökérzet néhány év alatt képes elkorhadni ezzel is fokozva a kidőlés esélyét. A szakemberek arra következtetésre jutottak, hogy a fasor állapota oly mértékben leromlott, hogy azt kertészeti módszerekkel nem lehet javítani. Az ismételt visszavágással a közvetlen balesetveszély elhárítható, ez azonban nem megoldás a problémára. A gyökérzet és a törzs kritikus állapota hosszútávon a fa kidőlését eredményezheti. Tekintettel a jelentős mértékű tuskógomba fertőzésre a kivágás és az ültetés között 3 év szünetet célszerű beiktatni és a fertőzés visszaszorítását ez idő alatt megoldani.

Figyelem! Az érintett útszakaszon megváltozik a parkolás rendje, melyre a fatörzsekre ragasztott A/4-es formátumú hirdetményekkel hívja fel a figyelmet a munkavégző.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság