Fasort ültetünk a Pók utcában

Aktuális
Közzétéve:

117 darab fából álló fasort alakítunk ki a Pók utca nyomvonalát követve, a fasor a Nánási úttól indul. A fákat egymástól 4,2 méteres tőtávolságra, az úttest szegélyétől három méterre fogjuk elültetni.

Ezek az úgynevezett „kétszer, háromszor iskolázott” fák jelentős méretű gyökérzettel rendelkeznek.  A sikeres eredés érdekében szükség van ilyen nagy méretű fákra.

A fasoron váltakozó ültetéssel lesznek Tűzvörös juharok és ’Sisi’ ezüst hársok. A juharok bokorfák lesznek, a hársak szabályos alakúak, ez egyfajta dinamikát is visz a fasor képébe.

A fasort két fafaj fogja alkotni váltakozó ültetéssel. Két eltérő habitusú fáról van szó. A juharok bokorfák lesznek, a hársak szabályos alakúak, ez egyfajta dinamikát is visz a fasor képébe. Nyár elején a hársak illata fogja kellemessé tenni a sétákat, ősszel pedig a juharfák látványos színekkel fogják jutalmazni az egész éves gondoskodást.

Tudnivalók a fákról

59 db Tűzvörös juhar, (Acer tataricum subsp. ginnala)

Alakja: kis méretű, laza koronájú, kifejlett magassága 6-8 méter, levele 3 karéjú, Fő díszét őszi lángvörös lombszíne adja.

Krémszínű virágait  május-júniusban hozza. Gyors növekedésű fajta. Hazánk klímáját jól bírja.

58 db ’Sisi’ ezüst hárs (Tilia tomentosa, ’Sisi’)

Magas termetű (25–30 m), szabályos alakú fa. Koronája fiatalon kúp alakú. A törzse egyenes, a kérge sima, zöldesszürke, idősebb korában finom repedések tarkítják. Ágai egyenletesen veszik körül a sudarat; fiatalon meredeken felfelé tartanak. Vesszőjét és lekerekített csúcsú, tojásdad, zöld rügyeit ezüstös pikkelyszőrök borítják: ez a dús, fehér szőrzet különösen a fiatal hajtásokon feltűnő, ekkor látszik legjobban a hajtás szimpodiális (azaz cikkcakkos vagy zegzugos) növekedése is.

A virágzása június második felében kezdődik, édes illatú virágai miatt kiváló méhlegelő.

Szárított virágzata tea készítésére nem alkalmas, mert a leváló apró szőrök allergiát okozhatnak.

Szárazságtűrése, szép lombja és szabályos koronája miatt az ezüst hárs tipikus városi díszfa. Ennek megfelelően számos kertészeti változata létezik – a Sisi ezüst hárs fajtát Barabits Elemér, az Enyinghez tartozó Alsótekeresen működő faiskola vezetője – nem mellékesen a város- és klímatűrő fák Európa-szerte elismert szakembere – nemesítette.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság