Favizsgálat a Harrer sétányon

Aktuális Zöld iroda
Közzétéve:

A múlt hétvégi szélsőséges időjárási viszonyok miatt kerületszerte több fát kidöntött a szél. A városi fák általános jellemzője a sekély és asszimetrikus gyökérzet, ezért nagyobb mennyiségű, áztató esőben az erős szél könnyen kifordítja a felázott talajban gyökeredző, dús koronájú fákat.

A hétvégén többek között a Harrer sétányon is volt fakidőlés. A fasort kezelő partnerünket soron kívül értesítettük, aki a mentesítést elvégezte, valamint a sérült fát, amelyben a kidőlt fa okozott sérülést, lekezelte gallyazással, sebkezeléssel. A teljes sétány faállományát megvizsgálta, egyetlen fát talált veszélyesnek, amely miatt megindítjuk az eljárást. A többi egyedet érintően nem talált sürgős beavatkozásra okot adó körülményt. A teljes fasor két éve esett át komplett ifjításon.

2022 tavaszán a Harrer sétány tervezett felújítása miatt kerestünk fel egy statikai szakértőt, hogy vizsgálja ki, megőrzik-e a fák állékonyságukat, amennyiben a betonlapok és magaságyásaik elbontásra kerülnek. Szakvéleménye megegyezik másik parnerünk véleményével, amely szerint egyetlen fa eltávolítása indokolt annak veszélyessége miatt. A többi fát érintően gallyazás és/vagy gyökérhajtások eltávolítását tanácsolta.

A javasolt fasori munkákat el fogjuk végezni a lakosság folyamatos tájékoztatása mellett.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság