Felavatták Árpád fejedelem lovasszobrát

Hírek
Közzétéve:

Felavatták a magyar honfoglalás vezéralakjának, Árpád fejedelemnek a szobrát pénteken az Óbudai Árpád Gimnázium előtti téren, a Katinyi mártírok parkjában.

Tarlós István főpolgármester az avatási ünnepségen elmondta: az Árpád-ház Magyarország első uralkodó családja, amely a 9. század végétől 1301-ig négy fejedelmet és huszonhárom királyt adott az országnak. Uralkodásuk alatt a magyar törzsek szövetsége erős európai állammá vált.
A dinasztia névadóját, Árpádot, hét magyar törzs választotta vezetőjének, hogy a Dnyeper menti lakóhelyükről nyugatra vezesse őket, hosszú, harcos vándorlás után új hazát szerezzen nekik – emlékeztetett a főpolgármester. Úgy fogalmazott: „ez a honfoglalás, a magyar nép letelepedése a Kárpát-medencében meghatározó, sorsfordító mozzanat, a magyarság múltbéli és jelenkori történetének ősi eredője”.

A Fővárosi Önkormányzat az idei év elején írt ki művészeti pályázatot, melynek célja az Árpád Gimnázium előtti zöldterület, a III. kerület Katinyi mártírok parkjában felállítandó Árpád fejedelmet ábrázoló köztéri szobrászati, képzőművészeti alkotás létrehozása volt.

Gyimesi Róbert, az Árpád Gimnázium igazgatója beszédében felidézte a gimnázium múltját,  elmondta, hogy 1921-ben vette fel az intézmény Árpád fejedelem nevét.

Árpád fejedelem bronz lovasszobrát a felvidéki Galántán öntötték formába. A 2,5 méter magas és 510 kg-os monumentális szobor Oláh Mátyás László budapesti szobrászművész alkotása, az öntvénymunka megvalósítója Sabo László galántai műhelye, a 4D művészeti galéria.

A szobor elkészítésének folyamatáról ITT olvashatnak.

Fotók: Egri Dalma és Kántor Balázs

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság