Felavattuk Óbuda fáját – A környezettudatosság és a klímavédelem egyik legfontosabb szereplője lesz kerületünkben

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat hagyományteremtő szándékkal indította útjára az Óbuda fája választást – helyi szinten az országban elsőként. A legtöbb szavazatot a Harrer általános iskola melletti ezüst hárs gyűjtötte be.

Az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet harmadik kerületben, a közvetlen környezetünkben lévő fákra, azok értékeire, védelmére – már az egészen fiatalokét is.

„Az önkormányzat törekvése a kerület további zöldítése, fákkal, cserjékkel, virágokkal való beültetése a meglévő értékeink védelme mellett, de e célok mit sem érnek a harmadik kerületiek együttműködése, támogatása, közös akarata nélkül – mondta Burján Ferenc környezetvédelemért felelős alpolgármester köszöntőjében. – Ezért öröm, hogy ez a gyönyörű ezüst hárs jelképezi az itt tanuló gyerekek és a környéken élő kerületi lakosok erős kötődését a természet védelméhez.”

A beérkezett lakossági javaslatok alapján a tíz legszebbet, legértékesebbet bocsátotta szavazásra a szakmai zsűri, amelynek tagja volt dr. Kerényi Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze is, aki beszédében kiemelte: „Amellett, hogy Óbuda fájának közös kiválasztása megtaníthat minket arra, hogy az összefogásnak milyen ereje lehet, azt is megmutatja, hogy igenis érdemes új utakon járni, példát mutatni, hiszen kezdeményezésünk máris követőre talált: elindult a Budapest fája program is.”

Miután Burján Ferenc és dr. Kerényi-Nagy Viktor leleplezte az ezüst hárs mellé kihelyezett Óbuda fája 2021 táblát, a közeli Óbudai Harrer Pál Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola növendékei műsorral köszöntötték az ünnepségen megjelenteket.

Köszönjük a tanulóknak és az őket felkészítő Szegediné Barna Helgának, hogy a fák szeretetéről szóló dalok és versek előadásával ünnepelték Óbuda fáját.

A győztes ezüst hárs körül munkatársaink az elmúlt hetekben a botlásveszélyes bazaltkockákat felszedték, a térkő helyére trágyázott termőföld került, gyöngykaviccsal szórt burkolatot kapott, és hortenziákat, árnyékliliomokat ültettünk el.

Köszönjük még egyszer, hogy ennyien részt vettek a szavazáson, szívből gratulálunk a nyertesnek, és hálásak vagyunk a Harrer iskolának, hogy gondozni, ápolni fogja Óbuda fáját!

 

Ezüst hárs, Óbuda fája 2021 már túl van az őszi faápolási munkálatokon

Burján Ferenc környezetvédelemért felelős alpolgármester kiemelte, hagyományt szeretnénk teremteni idei kezdeményezésünkkel

Hortenziát és árnyékliliomot ültettünk a fa köré, a virágtöveket egyelőre az odagyűjtött avar védi és táplálja

Dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze megköszönte, hogy ilyen sokan csatlakoztak, és vettek részt Óbuda fája kiválasztásában

Az Óbuda fája szavazással jó példát mutattunk

Ezüst hárs (Tilia tomentosa)

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság