Felújítások a kerületi játszótereken

Hírek
Közzétéve:

Ebben az évben az önkormányzat megnövelte a játszóterek üzemeltetésére és felújítására fordítható költségkeretet. Éves szinten Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete az összes játszótér eszközparkjainak, kerítéseinek felújítására és cseréjére, valamint az új játékok vásárlására közel 60 millió forintot fordított. Ennek köszönhetően a városüzemeltetési feladatok keretében több játszótér teljes vagy részleges felújításon esett át.

A felújítások során minden esetben

  • elvégezték a játszóeszközök fertőtlenítését,
  • a nem szilárd burkolatú területek gyommentesítését, különös tekintettel a gumi burkolattal ellátott területekre,
  • ellenőrizték és megtisztították a szilárd burkolatú járófelületeket és a padokat,
  • felújították vagy kicserélték a hulladékgyűjtő edényeket és a kerítéselemeket,
  • pótolták és átgereblyézték a homokozóban lévő homokot,
  • sor került a játszóeszközök cseréjére, újrafestésére,
  • sor került kerítés cserére,
  • sor került hinták, mászókák, ping-pong asztalok és kötél tornyok kihelyezésére, valamint napvitorlák felszerelésére azokon a játszótereken, ahol nincs vagy kevés árnyékot adó fa van.

Ezen felül a közterület-felügyelet önkéntes munkában, a lakók és a szülők példás összefogásával és közreműködésével összesen 14 játszótéren és fitnesz parkban végezett festési munkálatokat.

A Kiscelli utcai, valamint a Meggyfa utcai játszótér régi kerítését új, modern, táblás kerítésre cserélték ki.

A Zsirai Miklós utcai játszótéren a régi kerítés helyett új került kiépítésre, labdafogó háló kihelyezésére is gondoltak és a pingpong-asztalt is felújítva vehették birtokba az oda látogatók.

A Hatvany Lajos utca és Pünkösdfürdő utca kereszteződésében lévő játszótéren a játszóeszközök és a kihelyezett padok felújítása mellett az egyik használatra már nem alkalmas, és nem javítható játszóeszköz elbontásra és elszállításra került.

A Bebó Károly utcai játszótér elöregedett és igen rossz állapotban lévő eszközparkja szintén felújításra szorult. Annak érdekében, hogy a gyermekek ismét biztonságosan használhassák a játékokat, a felügyelet dolgozói itt is önkéntes részvétellel, és példás lakossági összefogással minden játszóeszközt és játszótéri padot lecsiszolt, a felületüket lekezelte és lefestette. A játszótér környékén lévő fákat, bokrokat is megmetszették, végül az ott keletkezett, és összegyűjtött zöld hulladékot, valamint a környéken eldobált kommunális hulladékot elszállították. A megrongálódott, nem javítható fa padok cseréjét megrendeltük az önkormányzat szerződött partnerétől.

A Kecske utcai játszótéren a felületi festésen kívül különböző vidám motívumok is kerültek a játékokra az ott játszó gyerekek nagy örömére.

Az idei év játszótér felújítási munkálatai a Gyógyszergyár utcai játszótérrel zárultak. Az ott kihelyezett játszóeszközök már nagyon megkoptak, és a környező növényzet is elburjánzott. A játékokat a közterület-felügyelet szakemberei előzetesen ellenőrizték, hogy alkalmasak-e a biztonságos használatra és az Óbudai Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. dolgozóival közösen a megkopott játékokat átcsiszolták, majd újrafestették. A játszótér körüli bokros növényzetet megmetszették, a lehullott leveleket és a szemetet összegyűjtötték, melyet a felújítás végeztével elszállítottak. A környéken élő szülők javaslatára a játszóteret körülvevő járdára hamarosan felfestésre kerül egy mini KRESZ- és képesség fejlesztő pálya, melynek segítségével játékosan sajátíthatják el a gyerekek az alapvető közlekedési szabályokat. A tervek szerint a meglévő két, nagyobb gyerekek számára készült hinta mellé, kihelyezésre kerül egy baba hinta is a legkisebbeknek.

Ugyanakkor a közterület-felügyelet az utóbbi időben sok olyan lakossági bejelentést kapott, amelyek a játszóterek nem rendeltetésszerű használatáról szólnak.  Miután a gyermekek hazamennek a játszótérről, átveszi helyüket az idősebb korosztály, akik sokszor a késő estébe nyúlóan hangoskodnak, szemetelnek a játszóterek területén, zavarva ezzel a közelben lakók nyugalmát. Sajnos nem ritka az ott elhelyezett eszközök, játékok megrongálása sem, amelyek javítása vagy esetleges cseréje nem kis anyagi terhet jelent az önkormányzat számára. A kerítéssel védett játszóterek többségében a nyitva tartási ideje korlátozva van, az alacsony kerítésen történő átmászás azonban nem okoz gondot a randalírozók számára, emellett egyre többször előfordul, hogy a közterületi játszóterek mellett az intézményi (bölcsődei, óvodai és iskolai) játszóterek is áldozatul esnek a vandálok tevékenységének.

A rongálások megelőzése érdekében tenni kell, így a felügyelet a térfigyelő járőrszolgálat általános ellenőrzési feladatai közé felvette a játszóterek ellenőrzését. Tekintettel arra, hogy leginkább a késő esti, éjszakai órákban okoz gondot a folyamatos hangoskodás, szemetelés, a játékok rongálása, az éjszakás járőr a lehetőségekhez mérten minden éjszaka legalább egy alkalommal ellenőrzést hajt végre az érintett környékeken. A közterületi játszóterek mellett továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a bölcsődei, óvodai és iskolai játszótéri eszközök ellenőrzésére. Azt várjuk ettől, hogy csökken a rongálások száma, és a folyamatos jelenlét visszatartó erővel bír majd.

Kérjük a lakosságot, ha gyanús tevékenységet látnak vagy hallanak a játszótereknél, azonnal értesítsék Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletének diszpécserszolgálatát, akik 0-24 órában rendelkezésükre állnak.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság