Fókuszban az egészségnevelés és egészségfejlesztés

Hírek
Közzétéve:

A Szent Margit Rendelőintézet égisze alatt működő, az Európai Unió és Magyarország kormánya által támogatott Iroda partnereivel együttműködve egészségfejlesztési programokat szervez. Segédkezik a már múlttal rendelkező programok koordinálásában és természetesen új rendezvényeket is életre kíván hívni a következő években.

„Magyarország az utóbbi évtizedekben komoly lemaradásban van a prevenció terén. A járóbeteg-szakellátás integrált részeként a III. kerületi EFI missziója az, hogy prevenciós és egészségnevelő bázisa legyen a kerületnek. A megvalósítás első lépcsőfokát abban látjuk, hogy a szakemberek, szervezetek között olyan együttműködést alapozzunk meg, amely mérhető eredményt produkál.” – mondta el Józsa Marianna, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője.  „A projektmegvalósítás kezdeti stádiumában jelét is mutattuk annak az együttműködésnek, amelyre példaként a mai napig is tekintünk: programok kialakítása során igényfelmérést végeztünk a kerületben működő, az egészséggel bármilyen módon kapcsolatban álló szervezetekkel, hogy meglévő programjaikba hogyan, miként tudunk csatlakozni, továbbá újak kialakításában hol tudnak ők az EFI-vel társulni. Nyitottak vagyunk minden olyan kezdeményezésre, amely a primer prevencióról, a minőségi betegellátást javító tényezőről, és amelyek a népegészségügyi mutatók javítását célozzák. Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy részt vállalhatunk az önkormányzat Örlős Endre Egészségügyi Programjában.

Az Egészségfejlesztési Iroda tevékenységének fontos célja továbbá, hogy korosztálytól függetlenül érdemben szólítson meg mindenkit – kezdve az óvodásoktól, az iskoláskorú gyermekeken, kamaszokon és felnőtteken át egészen az idősebbekig, majd az egészséges és teljes élet alternatíváját nyújtsa.

„Amire egészségfejlesztési szempontból mindenképpen kiemelt figyelmet kell fordítanunk, az a mentálisan egészséges lét megteremtése. Ország szinten egyre nagyobb kihívást jelent a mentális, lelki eredetű problémák súlyosbodása. A túlzott stressz a fejlett társadalmak és a XXI. század sajátosságává vált. A változó körülményeknek való megfelelni akarásból fakadó, ám a mentális jólétünket veszélyeztető cselekedetek és szokások pszichoszomatikus betegségeket eredményezhetnek.” – tudtuk meg az Egészségfejlesztési Iroda vezetőjétől.

A kerület polgárait folyamatosan tájékoztatják a testmozgást és egészséges táplálkozást ösztönző rendezvényekről, a csoportos prevenciós tanácsadásokról, a betegklubok működéséről és eseményeiről, valamint az idős korosztály szellemi és fizikai aktivitásának megőrzését célzó programokról.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság