Folytatódik a faültetés a kerületben – A Remetehegyi úton lakók örülhetnek az új fasornak

Hírek
Közzétéve:

A golfpálya és az úttest közötti zöld sávban, dupla fasor formájában 102 db vérszilvafa és 101 db gömbakác fogja díszíteni az utat, tisztítani a levegőt. A díszítés nem túlzó kifejezés, hiszen az 5-7 méter magasra növő vérszilva (más néven mirabolán vagy ónabóna) feketés-bordó levélszínű fajta, amely a tájképi kertek és a közparkok kedvelt fajtája. Nem elhanyagolható előnye, hogy a már február közepén nyíló, halvány rózsaszín szirmú virágai gazdag pollen- és nektárforrást jelentenek a rovarvilágnak, míg a csonthéjas terméseit régen gyümölcsként fogyasztották, de közterületen ültetve bőséges táplálékforrást jelent a rovarok, madarak és kisemlősök számára.

A fehér akác ugyan az Egyesült Államokban őshonos faj (Európában a földtörténeti múltban: az eocén és miocén korban, azaz 56–5 millió évvel ezelőtt élt), ám Magyarországon már a 18. században megjelent, először az Endrődy család birtokán ültették; országos elterjedése Tessedik Sámuel evangélikus lelkész Alföld-fásítási programjának köszönhető. A fa haszna megkérdőjelezhetetlen, gyökerein fejlődő gümőkben a levegő nitrogénjét megkötő baktériumokkal él szimbiózisban, így a talaj tápanyagtartalmát növeli. S ami még fontosabb, 2014-ben az Európai Unió a növényfajt és a mézét hungarikummá nyilvánította. A magas törzsbe oltott gömbakác fajta koronája mindössze 2-3 m átmérőjű.

Óbuda-Békásmegyer új főkertésze, dr. Kerényi-Nagy Viktor elmondta, hogy a kiválasztás egyik fontos szempontja volt az ott élők érdekeinek szem előtt tartása, a kiválasztott fajok ugyanis kevésbé zavarják a kilátást. A mai faültetésen a főkertész mellett Burján Ferenc alpolgármester is részt vett.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság