Fonódó villamos: változik a tömegközlekedés Óbudán

Hírek
Közzétéve:

Az önkormányzat vezetői az utóbbi hónapokban számos egyeztetés folytattak a BKK illetékeseivel a tervezett változtatásokról. A korábban társadalmi egyeztetésre bocsátott tervekhez képest a végleges, január 16-án életbe lépő struktúra több újdonságot is tartalmaz. Többek között a Szentendrei út-Pacsirtamező utca vonalon közvetlen buszos kapcsolat marad 109-es jelzéssel a Batthyány térre, nem vonják össze a 29-es és a 134-es buszt, nem változik a 65, a 65A, és a 29-es busz vonala, így nem kell még nagyobb torlódásokra számítani a Kolosy tér-Szépvölgyi út kereszteződésben. Szintén a kerület vezetésének javaslatára továbbra is elérhető marad a 160-as és 260-as buszokkal a Vörösvári úti szakrendelő a Bécsi út felől, illetve megmarad a Római lakótelep közvetlen buszos kapcsolata az Árpád híd metróállomás és az M3 metró felé.

BKK budai fonódó villamos próbajárat_2

 

Az új villamosvonalak

A budai fonódó villamoshálózat átadásával január 16-ától a budai villamosvonalak egységes hálózatot alkotnak, az észak- és a dél-budai területek között átszállásmentes villamoshálózat jön létre. Óbudáról, a Bécsi út – Vörösvári út kereszteződőséből indul majd a visszatérő 17-es villamos, amely meghosszabbított útvonalon, a Margit híd, budai hídfőtől a Széll Kálmán téren, az Alkotás utcán és a Fehérvári úton át a Savoya Parkig közlekedik. Hétköznap napközben a korábbi menetrendhez képest sűrűbben, 6-9 percenként jár majd. A vonalon új, akadálymentes CAF villamosok is közlekednek.

Szintén innen közlekedik majd a 19-es és a 41-es villamos a Bécsi út–Frankel Leó út– Bem rakpart útvonalon a Batthyány téren át a jelenlegi dél-budai végállomásokig. Hétköznap csúcsidőszakban a 19-es villamos a korábbi menetrendhez képest sűrűbben, 6-9 percenként jár majd, és ezen a vonalon is közlekednek majd új, akadálymentes CAF villamosok is.

A Clark Ádám téri villamosalagút-felújítás elkészültéig – előreláthatóan március közepéig – a 19-es és a 41-es villamos két szakaszon, megosztva közlekedik, mind a Bécsi út/Vörösvári úttól, mind a dél-budai végállomásától a Clark Ádám térig, ahol a Lánchíd alatti gyalogos-alagúton átsétálva másik villamos-szerelvényre átszállva lehet továbbutazni. Az északi, óbudai vonalszakaszon 19-41-es összevont villamos 19-es jelzéssel közlekedik az első két hónapban.

A teljes villamoshálózat az alábbi térképeken látható, az első az induláskor érvényes állapotot, a második pedig a végleges vonalhálózatot mutatja. A térképekre kattintva nagyobb méretben is megnézhetőek.

 

Budai fonódó villamoshálózat térkép ideiglenesBudai fonódó villamoshálózat térkép végleges

 

A buszok közlekedése is változik

A Szentendrei út-Pacsirtamező utca vonalon közvetlen buszos kapcsolat marad 109-es jelzéssel a Batthyány térre a megszűnő 86-os busz helyett. A 111-es busz útvonala meghosszabbodik, a Batthyány tértől a Kolosy téren át Óbudára, a Bogdáni útig közlekedik, mindkét irányban a 9-es busz útvonalán. Óbuda felől a fonódó villamosokra a Kolosy téren lehet majd átszállni.

A 160-as, a 260-as és a 260A busz útvonala lerövidül: a buszjáratok külső végállomásuktól az Óbudai rendelőintézetig közlekednek majd. A 260-as busz teljes üzemidőben menetrend szerint a Virágosnyereg útig közlekedik, vagyis a jövőben előzetes bejelentés nélkül igénybe vehető lesz (a jelenlegi Telebusz-rendszer helyett). Ugyanakkor mind a 260-as, mind a 260A járat követési ideje lényegesen változik. A vonalakon elsőajtós felszállási rend lép életbe.

Budai fonódó villamoshálózat térkép buszos

A 7-es, a 29-es, a 34-es, a 65-ös, a 65A, a 106-os, a 134-es és a 253-as közlekedésében nem lesz változás, bár korábban tervezték.

A BKK részletes közleménye itt olvasható kattintás után. A január 16-tól érvényes menetrendek a cég ígérete szerint hamarosan elérhetőek lesznek a BKK weboldalán.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság