Fontos döntések a rendkívüli testületi ülésen

Hírek
Közzétéve:

Bús Balázs polgármester előterjesztésének köszönhetően 2019-ben is folytatódik az önkormányzat kedvezményes burgonyavásárlási akciója. A képviselők megszavazták az októberi vásárhoz szükséges pénzügyi forrás elkülönítését a kerület költségvetésében. A döntés értelmében az elmúlt 20 évhez hasonlóan Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 18.000 darab 20 kilós, zsákos burgonyát értékesít kedvezményes áron a kerületben állandó lakóhellyel rendelkező nyugdíjasok, valamint a szociálisan rászorulók számára.

A képviselő-testület módosította a társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról szóló önkormányzati rendeletet. Az új jogszabály biztosítja, hogy a pályázatokra rendelkezésre álló forrás hatékonyabban felhasználható legyen, és több pályázó kaphasson támogatást, mint a korábbiakban. Az új rendelet szövege szerint a 12 lakásosnál kisebb társasházak esetén az egy lakásra jutó támogatás összege minimum 50.000 Ft, maximum 80.000 Ft, a 12 lakásosnál nagyobb társasház esetén az egy lakásra jutó támogatás vonatkozásában sem minimum, sem maximum összeg nem került meghatározásra.

A III. kerületi önkormányzat és valamely hazánkban működő nagy kereskedelmi bank együttműködésének lehetőségéről is döntöttek a képviselők. Egy jövőbeni megállapodás lehetővé teszi majd, hogy az állami kamattámogatott kölcsönt kiegészítve a kerületben bejegyzett társasházak és lakásszövetkezetek kamattámogatott felújítási hitelhez jussanak az önkormányzat jóvoltából is.

A támogatott hitelösszeget az alábbi felújítási és korszerűsítési munkálatokhoz vehetők majd igénybe:

 1. személyfelvonó, lift felújítása;
 2. kerekesszéket, babakocsit befogadó akadálymentes lift beépítése, felújítása;
 3. tető, tetőszerkezet, födémek, kémények teljes vagy részleges felújítása;
 4. függőfolyosók, erkélyek tartószerkezeteinek felújítása;
 5. az épület fő tartószerkezeti elemeinek felújítása, alap megerősítése, talajvíz elleni védelem,
 6. lépcsőház, egyéb közös használatra szolgáló helyiségek teljes vagy részleges felújítása;
 7. az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő épületgépészeti berendezések és vezetékhálózatok-különös tekintettel a gázvezeték rendszer- teljes vagy részleges felújítására, korszerűsítésére (a központi antenna, a kaputelefon és a kábel tv berendezéseinek és vezetékhálózatának kivételével),
 8. homlokzat teljes vagy részleges felújítása, ha az együtt jár az épület hőszigetelésének javítását vagy a baleset megelőzést célzó munkálatokkal,
 9. felszíni csapadékvíz elvezetése,
 10. napkollektor és/vagy napelem rendszerek telepítése,
 11. villámvédelem.

A tervek szerint az önkormányzat két lehetséges módon nyújthatna támogatást a társasházak banki hitelfelvételéhez. Az egyik lehetőség a társasházak által igényelt hitelek biztosítása óvadéki betét letétbe helyezésével a hitel futamidejének idejére, a másik lehetőség pedig a hitelösszeg banki kamata egy részének átvállalása. Az együttműködés jelentősen megkönnyítené a társasházak épületállományának folyamatos felújítását, korszerűsítését, melyre az önkormányzat mindig is kiemelt figyelmet fordított.

A kiemelt figyelmet támasztja alá az is, hogy az önkormányzat minden évben 3 pályázati formát hirdet meg a társasházak számára. Az első az általános társasház felújítási pályázat, melynek része az életveszély elhárítási pályázat is, a második a zöldfelület gondozási pályázat, valamint az energetikai korszerűsítésre vonatkozó pályázat.

A pályázatok népszerűsége évről-évről egyre nő, mely azt mutatja, hogy van létjogosultsága a meglévő pályázati lehetőségek kiszélesítésének, melyre a jövőbeni banki együttműködés jelentős hatással lehet.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság