Fontos információk a hétfőn kezdődő lomtalanításról

Hírek
Közzétéve:

Március 25-től április 04-ig gyűjti össze és szállítja el a háztartásokban feleslegessé vált nagydarabos hulladékot (lomot) a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. A lomok kikészítésének napjáról az FKF Zrt. már tájékoztatókat helyezett el a társasházakban és a postaládákban.

Bús Balázs polgármester felkérésére a lomok kihelyezésének módját és idejét a közterület-felügyelet fokozottan ellenőrzi. A lomokat a lakóházak előtti közterületre kell kihelyezni, ügyelve arra, hogy az úttestre ne kerüljön, mert akadályozhatja a forgalmat.

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete idén is üzemelteti a
lomtalanítási forródrótot a +36 30 338 59 26 telefonszámon,
mely 0-24 órában hívható.

A kellemetlenségek minimalizálása érdekében fontos, hogy a lomok kikészítésének napján csak 18 óra után legyenek kihelyezve az elszállítani kívánt tárgyak, bútorok.

Így lehetővé válik, hogy a közterület-felügyelők, rendőrök, polgárőrök együttműködve felügyeljék az adott napon az érintett utcákat, megelőzve ezzel a szabálysértéseket, a kihelyezett lomok széttúrását, a lomot kihelyező kerületi lakosok zaklatását. Szükség esetén bírságot is kiszabhatnak az illetékesek.

A szabályok betartása valamennyi kerületben lakó érdeke! Aki nem a megjelölt időpontban készíti ki a lomokat, köztisztasági szabálysértést követ el, ezért fokozott figyelmet kérnek a közterület fenntartók a lakosoktól.  Sajnos az elmúlt években a széles körű tájékoztatás ellenére is sokan hagyták figyelmen kívül ezt a szabályt és már reggel rengeteg lom állt az utcákon. Erről részletes tájékoztatást itt található: Tájékoztató a 2019. évi lomtalanításról

A lomtalanítás alkalmával nem kihelyezhető hulladékok:

  • a háztartásokban képződő kommunális hulladék,
  • ipari, mezőgazdasági, szolgáltatatási tevékenység következtében keletkezett hulladék,
  • veszélyes hulladék,
  • építési törmelék,
  • gumiabroncs,
  • zöldhulladék,
  • szénpor, hamu,
  • föld,
  • gépjárműroncs.

Az újrahasznosítható hulladékok (fehér üveg, színes üveg, papír, műanyag, fémdoboz, italos kartondoboz) szintén nem helyezhetők ki a lomokkal együtt, erre a célra az állandó szelektív hulladékgyűjtő szigetek vagy a Testvérhegyi út 10/a szám alatti hulladékudvar vehető igénybe! Utóbbi egész évben, ingyenesen.

A közterületre kihelyezett lomok elvitele lopásnak minősül, tettenérés esetén értékhatártól függően szabálysértési bírság kiszabására, vagy rendőrségi eljárás kezdeményezésére kerülhet sor.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság