Fontos napirendi pontok és előadás az Idősek Tanácsán

Hírek
Közzétéve:

2018. február 22-én került sor az Óbuda-Békásmegyer Idősek Tanácsának idei első ülésére, melyet Bús Balázs polgármester, a tanács elnökének meghívására tartottak a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. A polgármester a nyitóbeszédben elmondta, hogy példaértékű az az együttműködés, ami az évek során kialakult Óbuda-Békásmegyeren az idősek, az önkormányzat és a kormány között.  Óbuda jelmondata a “Közösséget építünk”, ez valósul meg ebben az együttműködésben. A sikereket mutatja, hogy további idős klubok létrehozására is nagy igény mutatkozik, melynek a lehetőségekhez mérten igyekszik eleget tenni az önkormányzat. Évek óta folyamatosak a fejlesztések a kerületi nyugdíjasházakban is, 2017-ben kormányzati támogatásnak köszönhetően megújult a Derűs Alkony gondozóház, azonban a fejlesztések nem értek véget, a jövőbeni kormányzati forrásokat is igénybe véve szükség van a többi intézmény felújítására is. A megnyitó után a tanács tagjai az ülés elején egyhangúlag elfogadták az idei évre vonatkozó munkatervet, melynek főbb pontjai az októberben esedékes Idősek Világnapi rendezvényén való részvétel és a novemberi kulturális és tájékoztató programok szervezése voltak.

Az ülésen részt vevőket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője köszöntötte. A miniszter a pénzügyi és gazdasági feladatok ellátása mellett tagja a kormány mellett működő Idősügyi Tanácsnak, és szívesen vesz részt az önkormányzat által a kerületben élő időseknek szervezett rendezvényeken, a mostani látogatás célja is az volt, hogy megismerje, egy másik szinten, területi önkormányzati szinten hogy is működik egy hasonló jellegű testület. Beszédében köszönetet mondott az önkormányzat munkájáért, akik sokat tesznek az idősebb korosztályt veszélyeztető elmagányosodás ellen. A kerületi idős klubok és a folyamatos kezdeményezések és rendezvények is azt a célt szolgálják, hogy „minél több alkalommal lehessen a kerületben élő időseket segíteni és, hogy senki se maradjon az út szélén egyedül.”

Dr. Jászberényi József a Zsigmond Király Egyetem oktatója előadásában reflektált a miniszter által elmondottakra és kiemelte, hogy az elmagányosodás felerősítheti a további veszélyek, így a függőségek kialakulását is. Magyarországon 3,8 millió 50 év feletti emberből körülbelül 1 millió él tartósan egyedül és az ingerszegény környezet miatt olyan modern problémák is felmerülhetnek, mint a sorozat- vagy a számítógép-függőség.  A legújabb orvostudományi kutatások az efféle betegségek kialakulásban már veszélyeztetett korosztályként állapítják meg az időseket. Dr. Jászberényi szerint a betegség leküzdésében segítséget nyújthat a tanulás, hiszen „a függőségi helyzetekből a tanulás, a tanulás élménye, a tanulás közössége ki tud minket ragadni.”

Magyarországon az elsők között 2009-ben Bús Balázs polgármester támogatásával itt Óbudán, a Zsigmond Király Egyetemen kezdődtek el az idősebbek számára szervezett képzések és tanfolyamok. Mára egész Közép-Európában a Zsigmond Király Egyetemen található a legnagyobb seniorképzés. 35 helyszínen több, mint 5000-en tanulnak az 50 fölötti korosztályból az egyetem által indított kurzusokon.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság