Fontos szilveszteri tudnivalók kutyásoknak

Hírek
Közzétéve:

Kutyánkat semmiképp se hagyjuk egyedül! Kerti kutyákat december 30-tól január 1-ig engedjük be a házba, vagy ha nem megoldható, akkor a garázsba, illetve olyan helyre, ahonnan nem tudja magát kikaparni, kirágni, ahonnan nem tud kiszabadulni félelmében. Félős kutyánknak engedjük, hagy keresse meg azt a helyet a lakásban, ami a legnagyobb biztonságot nyújtja számára. Rajtunk mindenképp éreznie kell a nyugalmat.

Ha hozzánk jön segítséget kérni és az ölünkbe szeretne mászni, engedjük. Csukjuk be a nyílászárókat, zárjunk ki minden kívülről jövő hang- és fényforrást. Viccesen hangzik, de hallgassunk olyan zenét, amit megszokott tőlünk, vagy kicsit hangosabban nézzük a televíziót. Figyeljük a viselkedését! Esetleg kezdjünk el vele játszani azt, amit a legjobban szeret (ellenkondicionálás). Készítsünk elő olyan ennivalót amiről tudjuk, hogy imádja, ne sajnáljuk ilyenkor! Vegyük elő a jutalomfalatokat, klikkert, bármit, amivel úgy érezzük kizökkenthetjük a kutyát a stresszes helyzetből.


Mindenképp ellenőrizzük a chip adatokat a kutyákban. Nagyon fontos, hogy legyen a kutyán egy elérhetőségi telefonszám, hogy az állatmentés azonnal elérhesse
a gazdit. Lehetőleg ne a legnagyobb durrogás közepette vigyük le sétálni. Hám mindenképp legyen a kutyán és erős póráz és ha megoldható, ne egy kisgyerek sétáltassa ilyenkor.

Kérünk mindenkit, hogy ne hagyják egyedül a talált kutyát! Az, hogy „10 perce láttam egy kutyát valahol”, sajnos nem nagy segítség az állatmentésnek. Próbáljuk megfogni és megvárni a kiérkező segítséget.
Eltűnt, vagy talált állat esetén kérjük, hívják a + 36 06 20 210 29 11-es Állatmentés Óbuda, vagy a + 36 30 326 33 65-ös Óbudai Kutyás Egyesület telefonszámát.
Kérjük, kísérjék figyelemmel az Állatmentés Óbuda és az Óbudai Kutyás Egyesület Facebook- oldalát, ahova azonnal feltesszük az eltűnt, vagy talált állatok fotóit.

FONTOS! Figyeljünk, hogy milyen gyógyszert adunk neki, mert nem az a cél, hogy egy tehetetlen kutyát csináljunk belőle, aki retteg, de a gyógyszertől nem bír megmozdulni. A gyógynövény, homeo, bach cseppek nem hatásosak!

Fontos tudni, hogy hazánkban évente több ezer kutya menekül el otthonról a petárdák, tűzijáték és mennydörgés hanghatásai miatt. A hosszan kitartott mély hangok (morgás, ugatás) a természetben is a fenyegetettséget jelentik.  30-40 százalékuk soha nem talál haza, 10 százalékuk rövid
idő alatt elpusztul.
Előre is köszönöm az óbudai lakosság segítségét és az együttműködését.

Gáspár Zsófi
Óbudai Kutyás Egyesület

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság