Egyirányúsítják a Slachta Margit rakpartot Óbuda felé

Hírek
Közzétéve:

rakpart egyirányúsítás_BKK térképA Fővárosi Önkormányzat megbízása alapján az állami vis major keret és Fővárosi önkormányzati finanszírozás felhasználásával a BKV Zrt. mint beruházó a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt-vel együttműködve újjáépítteti a 2013-as árvíz során megsérül támfalat a Slachta Margit rakpart Árpád híd környéki szakaszán. A tervek szerint közel 280 méteren bontják el a meglévő rossz műszaki állapotú, vegyes anyagú támfalat, és helyére 7 méter mély alapozással, az érvényes előírásoknak is megfelelő magassági szintig, a korábbinál hosszabb, 353,8 méter hosszú vízzáró vasbeton támfal épül azért, hogy megfelelő védelmet biztosítson a jövőben esetlegesen előforduló rendkívüli árhullámokkal szemben is.

A munkálatok során bedolgozásra kerül 1200 m3 beton és 55 tonna acél. A kivitelezéshez szükséges technológiai berendezések elhelyezése és a munkaterület megfelelő kiszolgálása érdekében a budai alsó rakpart érintett szakaszán 350 m hosszban a támfal melletti forgalmi sávot a közúti forgalom elől le kell zárni, így ez idő alatt észak felé lesz egyirányúsítva az alsó rakpart. 

Az Óbuda felől érkező közúti forgalom tehát csak zsákutcaként használhatja az alsó rakpart északi szakaszát a H hídig, az Óbudai sziget megközelíthetősége érdekében. 

Terelőútként a Szentendrei út – Flórián téri felüljáró – Árpád fejedelem útja – Margit hídi lehajtó – Budai alsó rakpart útvonalat javasolja a BKK.

Slachta Margit rakpart

A közúti torlódások csökkentése és a javasolt terelőúton közlekedők segítése érdekében a következő ideiglenes forgalomszervezési intézkedéseket vezetik be:

A Szentendrei úton a jelzőlámpa programok módosításával növelik az útszakasz kapacitását.

Kizárólag az Árpád fejedelem útja felé haladó forgalom számára ideiglenesen megnyitják a Flórián téri felüljáró jobb oldali autóbuszsávját, melyen keresztül a Szentendrei útról az Árpád fejedelem útja közvetlenül elérhető lesz.

Az Árpád fejedelem útja Textilgyár utca és Zsigmond tér közötti szakaszát centrum irányban egyirányúsítják.

A Budai alsó rakpart Margit hídtól délre eső lehajtóútját ideiglenesen egyirányúsítják a rakpart felé, így itt 2 sávon lehet majd lehajtani és a Margit híd alól a lehajtó útra 2 balra kanyarodó sávot fognak biztosítani.

A rakparton délről észak felé közlekedők számára ideiglenesen a Margit hídtól északra eső felhajtóút használatát is engedélyezik. Fontos, hogy a visszakanyarodás miatt csak 6 méteresnél rövidebb járművek tudják majd ezt az ideiglenes felhajtási lehetőséget használni.

A BKK Zrt., a BKV Zrt. és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt kéri az érintettek szíves megértését, mivel ezt a fővárosi árvízvédelme szempontjából kiemelt fontosságú feladat elvégzését már nem lehetett tovább halasztani. A munka ütemezésénél kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a Budai fonódó villamos forgalomkorlátozásaival ne egyidejűleg vezessék be a rakpart egyirányúsítását és a január eleji kezdési időpont is a közúti forgalom szempontjából a lehető legkedvezőbb.

A munkák tervezett befejezési határideje 2016. április 30.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság