Fotókiállítás: „Keresztek, feszületek, pléhkrisztusok Óbudán”

Hírek
Közzétéve:

Az Ars Sacra Fesztivál vizuális szekciójának egyik kiemelkedő eseménye a Békásmegyeri Közösségi Házban megrendezett „Keresztek, feszületek, pléhkrisztusok Óbudán” című fotókiállítás.

Különleges élményben volt részük azoknak, akik részt vettek a szeptember 13-án megtartott nyitóeseményen. Bús Balázs polgármester megnyitójában méltatta a keresztény szimbólumok jelentőségét, az 1980 óta a kerületben lakó és alkotó kiállító Óbuda kulturális életében végzett tevékenységét, Bajzáth Ferenc Budapest- Óbuda- Hegyvidék. Szentháromság plébánia plébánosa rögtönzött Istentisztelet keretében megszentelte posztereket, végül dr. Mojzsis Dóra az Óbudai Múzeum történésze világította meg a résztvevők számára a kiállítási anyag történelmi háttérét.vándorkiállítás, Béks

A kiállítás nem nevezhető megszokott fotókiállításnak, mert a nagy felbontású képek mellett rajzokat, térképeket, és szöveges információkat is találnak a látogatók. Ugyancsak eltérő a hagyományostól, hogy a képek, információk nem falakra felakasztva vagy paravánokon láthatók, hanem 30 darab úgynevezett RollUp rendszerű, kihúzható mobil táblán.

A kiállítás alapja a több éves munkával tavaly elkészült, és az Óbudai Anzikszban kivonatosan megjelent Tanulmány, amely tartalmazza az Óbudai Esperes kerület összes, szám szerint 37 darab, templomfalain kívüli, kereszt jellegű, vallási és polgári objektumát. Ilyen átfogó gyűjteményt a kerületben eddig még senki nem állított össze.

A maga nemében egyedülálló vándorkiállítás megszervezéséhez az önkormányzat nyújtott támogatást. A tervek szerint  8-10 kerületi intézményben egymást követően látogatható a tárlat.  A befejező esemény, jövő évben húsvétkor az Óbudai Kulturális Központban lesz.

A Vándorkiállításnak november első felében Békásmegyer-Ófaluban a Szent József Ház ad otthont.

 

Zumpf András
fotógráfus

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság