Gallyazási munkák a kerületben

Hírek
Közzétéve:

Az ellenőrzések során több szemre egészségesnek tűnő, de belülről korhadt, balesetveszélyes fa esetében volt szükség a szakemberek közbelépésre. Az elöregedtek fák veszélyeztetik az alattuk elhaladó emberek testi épségét, és az ott parkoló gépjárműveket is.

A beteg, sérült, vagy elöregedett fák esetén több lehetőség közül választhatnak a parkfenntartó munkatársai. Az első a gallyazás, melynek célja a fa koronájának kialakítása, a közúti és gyalogos terület biztosítása, a száraz és sérült ágak eltávolítása. A második eset az ifjítás, amikor a fa koronájának minimum 30 százalékát eltávolítják, visszavágják. Leginkább akkor alkalmazzák, amikor a fa koronájának jelentős része visszaszáradt, vagy olyan mechanikai behatás érte (vihar, tehergépjármű), ami miatt instabillá és veszélyessé válik. Ily módon még van remény arra, hogy a fa kihajt és megújul. A végső eset pedig a fakivágás, melyre akkor kerül sor, ha a fa elhalt vagy ifjítással nem oldható meg az életveszély elhárítása illetve a vagyonbiztonság megőrzése.

A kerület  több utcájában, mint például a Miklós utcában is találtak elöregedett fákat a szakemberek. A levágott ágakon jól látható volt, hogy belsejük (gesztjük) szinte teljes keresztmetszetükben sötétbarnák, ami annak a jele, hogy ezek a részek sajnos elkorhadtak. A parkfenntartók ilyenkor nem tehetnek mást, mint elvégezik a fa ifjítását, így elkerülhetik a balesetveszélyt, és lehetőséget biztosítanak az fa egészséges részeinek továbbéléséhez.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság